ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Δυναμική των Οικογενειακών & Παραδοσιακών Επιχειρήσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ακροαματικής Διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Δυναμική των Οικογενειακών & Παραδοσιακών Επιχειρήσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας», στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE.

Ο βασικός στόχος αυτής της ακροαματικής διαδικασίας ήταν οι αντιπροσωπευτικοί  φορείς  να συζητήσουν τον ρόλο και τις προοπτικές που έχουν οι παραδοσιακές και οικογενειακές επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και δράσεων.  Οι περισσότερες πολιτικές υποστήριξης στην Ε.Ε. αφορούν, μέχρι σήμερα, τις ΜΜΕ που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία, ενώ μόνον το 7% των πολιτικών αυτών αφορούν οικογενειακές και παραδοσιακές ΜΜΕ. Δεδομένης της πρακτικής αυτής και των νέων μοντέλων επιχειρηματικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας είχε ως στόχο να ενισχύσει την τελική γνωμοδότηση της Ε.Ο.Κ.Ε., αναφορικά με το υπό συζήτηση θέμα, εμπλουτίζοντάς την με εκείνο το υλικό που θα συνδράμει σε μια πολιτική ενισχυτική για τις ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Στη δημόσια Ακρόαση τοποθετήθηκαν κατά σειρά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Π. Φιλιππίδης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δ. Χατζηβρέττας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Α. Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Π. Τσαραμπουλίδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικλής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Β. Κορκίδης. Ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης παρουσίασε το σχέδιο γνωμοδότησης με θέμα «Η Δυναμική των Οικογενειακών & Παραδοσιακών Επιχειρήσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με κεντρικές ομιλίες από την Διευθύντρια της Γ.Δ. GROW κα Kristin Schreiber,  την Ευρωβουλευτή κα Μαρία Σπυράκη, και από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Jose Romano, ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο καθηγητής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Μπελίδης. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν εναρμονισμένες πολιτικές για την ανάπτυξη και οικονομική ευημερία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε χρηματοδότηση, μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, απλούστερες κανονιστικές και διοικητικές απαιτήσεις,  ισχυρή δημόσια ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και κατάλληλη προσοχή στις πολιτικές για την αγορά εργασίας. Την Ακρόαση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Επιχειρηματικών, Κοινωνικών και Επιστημονικών φορέων.

Αφήστε μια απάντηση