Τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής σχολιάζει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «δύσκολη επιστροφή στις χρηματαγορές», σχολιάζοντας ότι «για μεγάλο διάστημα η διάσωση της Ελλάδας έμοιαζε με μια ιστορία δίχως τέλος, η Ελλάδα θύμιζε βαρέλι χωρίς πάτο. (…) Ωστόσο σήμερα φαίνεται να έχει φτάσει στην τελική ευθεία». Η Handelsblatt στηρίζει τις εκτιμήσεις της στη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο και στη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εντός Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές», επισημαίνει το δημοσίευμα. Ο ανταποκριτής της HB σημειώνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει περί τα έξι δις ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Όπως γράφει, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δις ευρώ, στο οποίο ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει με 9 δις ευρώ το μεγαλύτερο μερίδιο. (…) Το ‘μαξιλάρι’ των 15 δις θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019. Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα».
Τελική ευθεία μετ’ εμποδίων
Ο γερμανός ανταποκριτής στέκεται στο κλίμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε πρόσφατη ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον τους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα. «Ο Τσίπρας ξέρει: η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την επιστροφή στις αγορές», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής στο παρελθόν «η Αθήνα βρίσκεται τώρα μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Όπως επισημαίνει η HB, οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα γι’ αυτό, με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να πέφτουν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων. «Ωστόσο, με (σ.σ. απόδοση) περίπου 5% παραμένουν ακόμη πολύ ψηλά. Αυτό δείχνει ότι η τελική ευθεία που πρέπει να διανύσει τώρα η Αθήνα είναι ένας αγώνας μετ’ εμποδίων», σχολιάζει η HB, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, η κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει ακόμη περίπου 60 προαπαιτούμενα. Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ακολουθεί μια τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος. «Έτσι θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους – ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Απεργία πείνας με αίτημα ένα «εισιτήριο» για Γερμανία
Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε προ ημερών μια ομάδα προσφύγων στην Πλατεία Συντάγματος αναφέρεται η ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk (DLF). Όπως επισημαίνει η ανταπόκριση του γερμανικού σταθμού, «χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν την ώρα που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στους συγγενείς τους (σ.σ. στη Γερμανία) στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης. Επειδή κατά τη γνώμη τους η Γερμανία καθυστερεί αυτή την επανένωση, 14 εξ αυτών ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα», γράφει η ανταποκρίτρια του DLF, κάνοντας λόγο για περίπου 100 κατά κύριο λόγο σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους, που διαμαρτύρονται εδώ και μέρες έχοντας κατασκηνώσει στο κέντρο της Αθήνας.
«Ανάμεσα στους απεργούς πείνας είναι και η Φιντάν Μπιλάλ από τη Συρία. Η μητέρα τριών παιδιών βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα κι ενώ ο σύζυγός της περιμένει στη Γερμανία την ίδια και την κόρη τους. Η 40χρονη γυναίκα έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την ειδοποίηση ότι επιτρέπεται να ταξιδέψει στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Όμως ακόμη δεν μπόρεσε να αναχωρήσει από την Ελλάδα», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για μια διμερή συμφωνία Ελλάδας και Γερμανίας την περασμένη άνοιξη με στόχο να επιβραδυνθεί η διαδικασία επανένωσης οικογενειών. Το γραφείο τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε απαντώντας στο DLF ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αφορά τον αριθμητικό περιορισμό της ροής προσφύγων στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, αλλά πολύ περισσότερο τον καλύτερο συντονισμό αυτής της διαδικασίας.
Ένα επιχείρημα που δεν πείθει τη Salinia Stroux, μέλος της οργάνωσης Refugee Support Aegean, η οποία κάνει λόγο για «μια εντελώς ξεκάθαρη πολιτική εκφοβισμού. Αυτή έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα και να πει ότι ακόμη κι αν είστε ήδη στην ΕΕ και το προβλέπει ο νόμος, δεν θα είναι εύκολο να φτάσετε στην οικογένειά σας».
ΠΗΓΗ DW