ΧΡΗΣΙΜΑ

Η επόμενη ημέρα για τους έλληνες φοιτητές της Βρετανίας…

Λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου για την Βρετανία από την ΕΕ, τα βλέμματα όλου του κόσμου πέφτουν στο Λονδίνο. Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι νέοι τις εξελίξεις, με την ανησυχία τόσο για τις σπουδές τους όσο και για την εύρεση εργασίας στην Βρετανία να αυξάνεται. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές από την ΕΕ, αλλά και οι βρετανοί καθηγητές που είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι πρώτοι είχαν εκφράσει το φόβο τους για τον διπλασιασμό των διδάκτρων και τη διακοπή χορήγησης φοιτητικών δανείων, και οι δεύτεροι είχαν προειδοποιήσει για σημαντικές οικονομικές απώλειες στα βρετανικά πανεπιστήμια λόγω της μείωσης του αριθμού φοιτητών από την ΕΕ.

Πριν και μετά το δημοψήφισμα, πολλές απόψεις διατυπώθηκαν σχετικά με το μέλλον των φοιτητών από την ΕΕ που επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους. Όπως τονίζει η Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του London School of Economics (LSE), Μαρία Ξυτάκη, οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη ή που έχουν γίνει δεκτοί για την επόμενη χρονιά σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, δεν κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα δίδακτρα.

«Η Βρετανία έχει μια μεγάλη οικονομία που στηρίζεται στα πανεπιστήμιά της. Θεωρώ πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα δίδακτρα παρ’όλη την αρχική πρόβλεψη που μπορεί να έγινε και υπό τη μορφή προπαγάνδας κατά του Brexit προκειμένου να προϊδεάσει τον κόσμο για να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν συμφέρει η αύξηση διδάκτρων. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα διενεργηθούν ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ, θα βρίσκεται και η ελεύθερη κυκλοφορία φοιτητών από τα κράτη της ΕΕ», επισημαίνει στο in.gr.

Προσθέτει πως η Βρετανία με την ΕΕ «έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον για δύο χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα προβλέπεται η δημιουργία ειδικών συμβάσεων που θα συμπεριλαμβάνουν και τους ευρωπαίους φοιτητές. Στο πλαίσιο των γενικότερων διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα θελήσει να διατηρήσει ορισμένα προνόμια και κεκτημένα. Ένα από αυτά, να συνεχίσει να είναι ελκυστικός προορισμός για εκπαίδευση». «Τα δίδακτρα θα παραμείνουν ως έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια», δηλώνει και ο Αριστείδης Μαδέλλης, υπεύθυνος του οργανισμού studiesinuk.net που βοηθά τους Έλληνες να σπουδάσουν στη Βρετανία.

Προτείνει, ωστόσο, στους νέους που σχεδιάζουν να μεταβούν στη Βρετανία για τις σπουδές τους, να το πράξουν άμεσα. Όσον αφορά στα δάνεια που χορηγούν τα πανεπιστήμια της Βρετανίας στους έλληνες φοιτητές, εξηγεί ότι ο φοιτητής που έχει ήδη λάβει δάνειο δεν θα επηρεαστεί από το Brexit. Μιλώντας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπογραμμίζει την ύπαρξη νέου δανείου που «τους δίνει στο χέρι 10.000 λίρες για τα δίδακτρά τους και θα ισχύει μέχρι και το 2017».

Εκφράζει, όμως, μια μικρή ανησυχία για τους Έλληνες που μετά τις σπουδές τους στη Βρετανία θα αναζητήσουν εκεί εργασία. Για να δουλέψουν στη χώρα, χρειάζεται να εκδώσουν Αριθμό Εθνικής Ασφάλισης (National Insurance Νumber), διαδικασία που δεν απαιτεί πάνω από τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο πόσο χρόνο θα απαιτεί η έκδοση μετά το 2017. Στην απέναντι όχθη, ο πρόεδρος και κοσμήτορας του Πανεπιστημιακού Κολέγιου Λονδίνου (UCL), Μάικλ Άρθουρ, πριν από δύο, περίπου, εβδομάδες είχε πει πως το Brexit θα επιφέρει οικονομικές απώλειες στο πανεπιστήμιο, καθώς φοιτητές από την ΕΕ δεν θα επιλέγουν τη Βρετανία για τις σπουδές τους λόγω δαπανηρών διδάκτρων.

«Το 12% των φοιτητών μου προέρχονται από την ΕΕ», είχε δηλώσει στον Guardian τονίζοντας πως θα χαθεί το ευνοϊκό καθεστώς των δανείων που ισχύει μόνο για τους φοιτητές από την ΕΕ. Προβληματισμό για την οικονομική πορεία των βρετανικών πανεπιστημίων κατέγραψε και έρευνα, που διενεργήθηκε πριν από έναν περίπου μήνα από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας και τόνιζε τη σημασία των πόρων που προέρχονται από φοιτητές της ΕΕ. «Παρόλο που οι φοιτητές από την ΕΕ αγγίζουν μόλις το 5% των προπτυχιακών φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια, οι περισσότεροι συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στη χώρα μας. Ένας, δε, στους οκτώ φοιτητές που αφοσιώνονται στο κομμάτι της έρευνας προέρχεται από την ΕΕ», είχε επισημάνει η δρ Ρένι Λούτρα που εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία έρευνας που εστιάζει στο μέλλον των φοιτητών μετά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αγωνία επικρατεί για το μέλλον της Βρετανίας εκτός των τειχών της ΕΕ, δεν αναμένεται ωστόσο να συντελεστούν σημαντικές αλλαγές τα επόμενα δύο χρόνια για τους φοιτητές εντός των τειχών της Βρετανίας.

Αφήστε μια απάντηση