ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

..Η γέφυρα Κούσιου θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018″…

Στη Euro τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», έδωσε συνέντευξη ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο Δήμαρχος μίλησε γι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του, αλλά και τους στόχους της νέας χρονιάς.
 

Τι συμπέρασμα βγάλατε από το συνέδριο της ΚΕΔΕ;
Το σύνθημα της ΚΕΔΕ «Αναλαμβάνουμε την Ευθύνη» «Χτίζουμε την Ελλάδα από την Αρχή» έχει να κάνει με την τουλάχιστον εξαετή καθοδική πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η όποια είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης από την πολιτεία. Δεν είχε στόχο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Από εκεί και περά αντιλήφτηκαν ότι η νέα χρόνια θα είναι η δυσκολότερη όλων των προηγούμενων, τουλάχιστον οικονομικά. Βεβαία υπάρχει και αγωνία για το πώς οι δήμοι θα βιώσουν αυτή τη χρονιά.

 

Ποια είναι η εικόνα του Καλλικράτη τα τελευταία δυο χρόνια; Που βρισκόμαστε;
Τα τριάμισι χρόνια που υπήρξα αντιδήμαρχος, ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Είδα στη πραγματικότητα τι είναι αυτό που συμβαίνει, ποιες είναι οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι αγωνίες. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβα τα ηνία της πόλης ως δήμαρχος είχα όλη την εμπειρία που χρειαζόταν για να μπορέσω να δω πως είναι τα πράγματα πραγματικά και όχι όπως νομίζουν πολλοί ότι είναι. Από το 2014 έως το καλοκαίρι του 2016 υπήρχε μια αισιοδοξία επειδή δεν υπήρχαν περαιτέρω περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης. Αυτή η αισιοδοξία χάθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι το 2017 θα υπάρξουν περικοπές της τάξεως 11%-12%. Ένα μεγάλο νούμερο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα το 2016 ο δήμος μας έτυχε χρηματοδότησης 10.200.000 περίπου ευρώ, τα οποία το 2017 θα γίνουν 9.000.000. ευρώ. Αυτά είναι χρήματα που θα λείψουν από την καθημερινότητα. Μπορεί ο δήμος να παίρνει χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ, αλλά αυτά τα χρήματα ποτέ δεν αφορούν την καθημερινότητα. Η μισθοδοσία συνεχίζει να είναι αυτή που ήταν βέβαια, όπως και τα καύσιμα, άρα ξαναλέω θα λείψουν από την καθημερινότητα. Για να είναι ξεκάθαρο, χρήματα κόβονται και από το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά η καθημερινότητα είναι συνυφασμένη με τις τεχνικές εργασίες.

 

Ποια είναι η εικόνα του πολίτη που αντιμετωπίζει καθημερινά ο δήμος σας;
Ο δήμος από την προκάτοχο μου είχε ένα καλό κοινωνικό πρόσωπο είτε είχε να κάνει με το κοινωνικό ιατρείο, είτε με το κοινωνικό παντοπωλείο. Δυο δομές πολύ συγκεκριμένες και πολύ ουσιαστικές που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς προσπαθούμε και βελτιώνουμε αυτές τις δομές. Πρόσφατα κάποιες δομές ενταθήκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο. Επιπλέον θα γίνει το κέντρο κοινότητας και το ΚΕΠ υγείας που θα λειτουργήσουν με προσωπικό από το δήμο Βέροιας.

 

Είναι σωστό να μετακινείται η φροντίδα των πολιτών από το κράτος στους δήμους;
Όχι. Τα τελευταία έξι χρόνια αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό. Αυτό παλεύεται με το φιλότιμο των εργαζομένων και με την μεγάλη προσπάθεια όλων των διοικούντων. Δεν είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμος όμως προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει και τους εθελοντές, που πρέπει να τονίσουμε τη σημαντική δουλειά τους. Ο δήμος δε θα μπορούσε να πληρώσει γιατρούς για να κάνουν τη δουλεία που κάνουν οι εθελοντές γιατροί. Εδώ πρέπει να αναφέρω και τη συνεργασία που ξεκίνησε με τον εμπορικό σύλλογο του δήμου, ώστε οι ανασφάλιστοι έμποροι να μπορούν να έρχονται στο δημοτικό ιατρείο και να εξυπηρετούνται.

 

Τι συμβαίνει με την αναοριοθέτηση  της πόλης της Βέροιας; Ποιος έπρεπε να έχει το πάνω χέρι; Η αρχαιολογική υπηρεσία ή ο δήμος; Και ποιος έβγαλε αυτή την υπόθεση στην επιφάνεια;
Δεν ήταν σχέδιο δικό μας και των συνεργατών του δήμου καθώς εμείς θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αναοριοθέτηση δεν επωφελή τον δήμο. Η Βέροια έχει τέσσερεις ιστορικούς τόπους. Την Μπαρμπούτα, τη Παναγία Δεξιά, τη Κυριώτισσα και την Μακαριώτισσα. Επίσης έχει και 103 αρχαιολογικά σημεία. Η Βέροια και ιδιαίτερα οι αρχαιολογικοί τόποι προστατεύονται με τον τελευταίο νόμο του 2002. Προστατεύονται ασφυκτικά και έτσι πρέπει να είναι. Δεν υπάρχουν περιθώρια να τους παρακάμψουν. Για παράδειγμα γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά σημεία για να ανοίξει κάποιος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέλει άδεια της αρχαιολογίας. Εμείς διαφωνούμε με την επέκταση αυτής της περιοχής. Η αρχαιολογία ζήταγε να μεγαλώσει ο αρχαιολογικός χώρος και να περιλαμβάνει πέρα από τον αστικό ιστό της πόλης όλο το κομμάτι της επέκτασης, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται προς την περιοχή κάτω από την Ελιά του περιφερειακού. Εμείς λέμε το εξής: ότι σήμερα που υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά σημεία, υπάρχουν μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πιο απλή περίπτωση που είναι μια μεταβίβαση άδειας ενός υγειονομικού καταστήματος κάνει τουλάχιστον ενάμιση μήνα από την αρχαιολογική υπηρεσία και λέμε ότι τώρα που θα πολλαπλασιαστεί ο χώρος της ευθύνης ποσό χρόνο θα κάνει; Πόσο παραπάνω θα ταλαιπωρείται ο κόσμος; Έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη το παράδειγμα της ασφαλτόστρωσης που θέλησε ο δήμος να κάνει στα Ριζώματα. Η απάντηση που παίρναμε από την κ. Κοταρίδη ήταν ότι διαφωνεί  με την ασφαλτόστρωση γιατί δεν συνάδει με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Μετά  από επιμονή και πίεση την τελευταία στιγμή που έληγε ο χρόνος μας απάντησε θετικά. Το ερώτημα το δικό μας είναι το εξής: ο δήμος κάνει κάποια έργα υποδομής για τους αγρότες. Από πότε γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας στο αν οι αγρότες θα κουβαλούν τα προϊόντα τους σε ασφαλή δρόμο και όχι σε έναν κακοτράχαλο δρόμο; θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ο καθένας μέχρι που φτάνουν τα όρια του.

 

Μήπως η αρχαιολογική υπηρεσία θέλει να κάνει κάτι άλλο στην περιοχή;
Ειλικρινά δεν ξέρω. Ο δήμος παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στην αρχαιολογική υπηρεσία, γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Εμείς απλά αναρωτιόμαστε τι έγινε τόσα χρόνια σε αυτούς του χώρους και τώρα θέλουν να προχωρήσουν και σε αλλαγή; Εγώ θα πω δεν έγινε τίποτα. Και αντιθέτως θα πω ότι για το χώρο της Νέας Νικομήδειας, τον παλαολιθικό οικισμό που δεν υπάρχει παρόμοιος του εντοπισμένος, χώρος που θα έπρεπε να αναδεχθεί!! Η κύρια Κοταρίδη όμως λέει «αφήστε τη Νέα Νικομήδεια να κοιμάται». Βεβαιότατα και διαφωνούμε. Εμείς όμως δεν είμαστε μικρόψυχοι. Αναγνωρίζουμε στη κ. Κοταρίδη ότι κάνει έργο.

 

Οι λύσεις ποιες είναι;
Οι λύσεις θα δοθούν από το υπουργείο. Εμείς είχαμε καταθέσει στον προηγούμενο υπουργό τις απόψεις μας. Δεν ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες μας με τον προηγούμενο υπουργό λόγω της αντικατάστασης του. Προς το παρόν έχει γίνει μόνο μια συνάντηση γνωριμίας με την καινούργια υπουργό την κ. Κονιόρδου.

 

Ποιες είναι οι εξελίξεις με την γέφυρα Κούσιου;
 Για έμενα αυτή η γέφυρα είναι ένα ηθικό χρέος προς τους δωρητές, που έχουν φύγει όλοι από τη ζωή. Θεωρούμε ότι μετά την απεμπλοκή από την παλιά εργολαβία έχει μπει σε καλό δρόμο και σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε διακήρυξη για καινούργια εργολαβία.

 

Ποιος φταίει για όλη αυτή τη διαδικασία; Η ελληνική νομοθεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ή είναι οι κακές επιλογές της δημοτικής αρχής σε πρόσωπα για να ολοκληρώσουν τα  έργο;
Εγώ θα σας απαντήσω με μια ερώτηση. Ο δρόμος προς τη Νάουσα, ένα έργο οδοποιίας πόσα χρόνια έχει που δεν έχει ολοκληρωθεί; 14 χρόνια. Πολλά μπορεί να φταίνε και ο κόσμος που δεν έχει σχέση με τα δημοσιά έργα δεν μπορεί να καταλάβει. Υπάρχει ένας κυκεώνας στα δημόσια έργα που πολλές φορές μπορεί να φρενάρουν η να σταματήσουν έργα. Τώρα όμως θεωρώ είμαστε σε καλό δρόμο. Το 2017 θα δημοπρατήσουμε το έργο και το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί.

 

Πείτε μου για τα υπόλοιπα έργα που έγιναν στο δήμο σας και τι έχετε ως στόχο το 2017;
Θα πρέπει να πούμε οπωσδήποτε για το σχολικό συγκρότημα στα Γιοτζαλίκια ένα λύκειο και ένα γυμνάσιο όπου από το Σεπτέμβριο στεγάζονται σε καινούργιους χώρους. Περά από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να σταθούμε και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την διαχειριστική αρχή η όποια έπαιξε σημαντικό θετικό ρολό, αλλά πρέπει να σταθούμε και στον εξαιρετικό εργολάβο του έργου. Ο δήμος και το δημόσιο ωφελούνται με ένα σεβαστό ποσό πλέον. Πέραν τούτου ο δήμος αυτή τη στιγμή ανεγείρει ένα παιδικό σταθμό στην περιοχή της Κυψέλης. Η πρώτη φάση είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

 

Ο προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε;
Ψηφίστηκε και είναι ύψους 45.000.000. Θα δούμε την εκτέλεση του μέσα στο 2017. Η κεντρική ιδέα πάντως είναι ο ρεαλισμός, ο όποιος λέει κάνουμε αυτά που μπορούμε και όχι αυτά που θέλουμε.

Προβλέπεται κάποια ανάπλαση στη πλατειά της Ελιάς, που ήταν μέσα στο πράσινο και τώρα γέμισε από τσιμέντο;
Για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια μετά την παραλαβή του έργου. Άρα δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Ο δήμος κινείται στη κατάθεση προτάσεων προς τη περιφέρεια για το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά και τις αναπλάσεις ιστορικών χώρων.

 

Ποια είναι η άποψη σας για την αντιπολίτευση στον Δήμο σας;
Η εικόνα είναι μεικτή. Υπάρχουν κάποιοι που συγκλίνουν, κάποιοι που είναι αντίθετοι και κάποιοι που απουσιάζουν συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση