Κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Ειδικότερα, προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε. Με το εν λόγω νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα νέα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν συμμάχους μας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Το νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή ακολουθεί ακριβώς αυτή την κατεύθυνση καθώς στις διατάξεις του περιλαμβάνονται εργαλεία, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην διευκόλυνση των ελέγχων, τόσο στο πεδίο των διαδικτυακών συναλλαγών μέσω ψηφιακών πλατφορμών όσο και σε εκείνο των αγορών από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής λειτουργούμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες αλλά και κάθε δυνατότητα συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, περιλαμβάνονται οι εξής πρόσθετες διατάξεις:
– Η προθεσμία απόδοσης του τέλους παρεπιδημούντων για το έτος 2022 και τους μήνες Ιανουάριο έως και Σεπτέμβριο του 2023 μετατίθεται στο τέλος Οκτωβρίου 2023.
– Επεκτείνεται η ρύθμιση που προβλέπει την παρακράτηση 10% των αποδόσεων υπέρ τρίτων ως δημόσιων εσόδων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2027.
– Επεκτείνεται χρονικά έως και το 2025 η πρόβλεψη για την καταγραφή σε έναν κωδικό του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
– Το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με τους όρους και κανόνες, που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως ως προς τη διασφάλιση της αξίας των μετοχών.
– Το ΤΑΙΠΕΔ αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών που πρόκειται να αξιοποιήσει, για να βρεθεί το δίκαιο και εύλογο τίμημα.
– Εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ο έλεγχος γίνεται κατ’ αρχήν σε προγενέστερα στάδια της συναλλαγής και ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς ύψος του τιμήματος.