Στη EURO τηλεόραση και στην εκπομπή « Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση και παράλληλα ανέδειξε τους στόχους και τα σχέδια της παράταξης του.
Δώστε μου ένα στίγμα τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;
Η χώρα φαίνεται να πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς εθνική γραμμή. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση και διαπιστώνεται και από τους πολίτες και από κάθε εξωτερικό παρατηρητή που βλέπει τις αντιφάσεις και την αδυναμία που έχουμε να διατυπώσουμε ποιο είναι το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα της χώρας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση επικαλούταν διάφορα στοιχεία και έλεγε ότι το 2016 θα ήταν χρονιά ανάπτυξης. Αυτό διαψεύστηκε από τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι το 2016 έκλεισε με ύφεση. Μετά το 2014 που έκλεισε η χρονιά με ανάπτυξη, το 2015 και 2016 έκλεισαν με ύφεση. Ελπίζουμε το 2017 και 2018 να κλείσουν με ανάπτυξη. Βέβαια η κατάσταση στη κοινωνία είναι δραματική. Η επιχειρηματικότητα καταρρέει και τα αδιέξοδα συνεχίζονται. Και η ερώτηση είναι απλή. Αφού υπάρχει αυτή η κατάσταση και αφού όπως λέει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η χώρα έχει κάνει κατά 90% τις προσαρμογές, γιατί δεν παίρνει μπροστά η οικονομία; Είμαστε ο μοναδικός τουριστικός προορισμός στην ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε για 3-4 χρόνια τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η χώρα είχε κλείσει τα ελλείμματα του 2009-2010. Η απάντηση και αυτό που προτείνουμε είναι απλό, αλλά δεν υπάρχει βούληση από κάποιες δυνάμεις να υλοποιηθεί. Χρειάζεται να αποκτήσουμε «οδικό» χάρτη, μια εθνική γραμμή για να μπορούμε να διαχειριστούμε και τους εταίρους μας, αφού κακώς ξαναπήγαμε στον κύκλο των διαπραγματεύσεων και των αξιολογήσεων που έπρεπε να έχουν κλείσει το 2015. Αυτό που επιδιώκει η Φωφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να προσδιορίσουν τον «οδικό» χάρτη. Αυτό είναι η πυξίδα για την όποια κυβέρνηση.
Για να προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει όμως και η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πολιτική και οικονομική ανισορροπία. Πως θα το κάνει αυτό η Ευρώπη;
Η Ευρώπη για λόγους που έχουν να κάνουν και με τις διεθνείς συγκυρίες, έχει χάσει μέρος της οικονομικής της δύναμης. Δεν είναι άσκοπο να αναφέρουμε ότι το 2000 είχε αποφασίσει να βάλει μπροστά μια ευρωπαϊκή στρατηγική, που έλεγε ότι η Ευρώπη μέχρι το 2010 θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη οικονομία και θα μπορούσε να διατηρήσει το βιοτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που είχε κατακτήσει. Θα πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές ισχυρές για να ισορροπήσουν τα πράγματα για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα που βάλλουν την Ευρώπη και τις δικές τους αδυναμίες τις μεταφέρουν στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση μας ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. Το ίδιο κάνει και η Λεπέν στη Γαλλία. Υπάρχουν πανευρωπαϊκά ζητήματα αλλά υπάρχουν και εθνικά που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την λειτουργία του κράτους και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μόνοι μας. Δεν γίνεται να μην έχουμε εθνική γραμμή και ταυτόχρονα να απαιτούμε από τους εταίρους μας να συμφωνήσουν για εμάς. Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την υπερφορολόγηση και την περικοπή κοινωνικών δαπανών ώστε να καλυφτούν ελλείμματα. Πρέπει να παρθεί νέο εισόδημα μέσα στο ευρώ. Τα εύκολα λόγια και οι μαγικές λύσεις απέτυχαν. Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για να δημιουργήσει κοινωφελείς θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Αν είναι δυνατόν. Ενώ έχουμε διαγνώσει το πρόβλημα να παίρνουμε δάνειο με 5,5%;
Γιατί πάλι συνταξιούχοι και μικροεισοδηματίες θα πληρώσουν τα σπασμένα της αξιολόγησης και των νέων μέτρων; Γιατί αδυνατεί η κυβέρνηση να τους προστατέψει;
Πιστεύω θέλει να τους προστατεύει. Το θέμα είναι γιατί παρέδωσε τα όπλα. Τα όπλα τα παρέδωσε από την στιγμή που δήλωσε ότι δεν θα κάνει εκλογές μέχρι το 2019. Το μόνο που έχει κόκκινη γραμμή ο Τσίπρας είναι τα μέτρα να μην εφαρμοστούν από το 2018 αλλά από το 2019. Αυτή την συζήτηση κάνει. Αν άφηνε ανοιχτό τον χρόνο των εκλογών θα μπορούσε να έχει ένα μέσο πίεσης. Δεν έπρεπε να έρθει σε αυτή την κατάσταση η χώρα. Έχουμε φτάσει Μάρτιο και δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση. Όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα που συζήτα τώρα αφορούν τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις. Αφορούν τους ανθρώπους που πρέπει να ενισχύσουμε για να παραχθεί πλούτος. Κερδίζει χρόνο εξουσίας ο Τσίπρας και χάνει χρόνο η Ελλάδα και οι ‘Έλληνες. Είναι αντίστροφα πλέον τα μεγέθη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι παράφορα ερωτευμένοι με την εξουσία. Όσο η εξουσία είναι αυτοσκοπός τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν καλά. Η κυβέρνηση ταμπουρώνεται πίσω από τους 153 και πίσω από την Νέα Δημοκρατία που ζητεί εκλογές ενώ η κοινωνία ματώνει.
Πείτε μου λίγο για τον ιδιωτικό τομέα. Η δική σας Ελλάδα με την Φώφη Γεννηματά και τους ανθρώπους που συναντιέστε για τι οικονομία μιλάει;
Τον πλούτο τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Άρα θέλουμε ένα κράτος που μπορεί να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να βάλει κανόνες ώστε η ιδιωτική οικονομία να παράγει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό λόγω της κρίσης είναι ανάγκη. Άρα το σχέδιο για την Ελλάδα που έχουμε εμείς επικεντρώνεται στο πως η χώρα θα παράγει πλούτο και θα σταθούμε στα πόδια μας. Επίσης πρέπει να επεξεργαστούμε λύσεις για τις επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η τεράστια διαφορά φορολόγησης. Οποιοδήποτε σχέδιο για να πετύχει θα πρέπει να έχει προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και το ενιαίο εθνικό μήνυμα.
Αυτό πως θα επιτευχτεί; Γιατί βλέπουμε ότι δεν είστε τόσο υπέρ για εκλογές όπως τα αλλά κόμματα.
Εκλογές θα γίνουν εξ ανάγκης για να αλλάξει αυτή η πολιτική. Μετά από πολλές προτάσεις για εθνική συνεννόηση είχαμε την άρνηση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική με τους σημερινούς συσχετισμούς. Το σχέδιο που προωθούμε έχει το μήνυμα της ανατροπής της κατάστασης και κάθε περιοχή της χώρας να αξιοποιήσει της δυνατότητες της. Για παράδειγμα η Κεντρική Μακεδονία έχει μεγάλο ρόλο στα Βαλκάνια και την οικονομία. Εμείς οι ίδιοι την έχουμε απαξιώσει και έχουμε συρρικνώσει την ελπίδα. Επίσης το παιχνίδι που παίζεται με τη διαχείριση των χρημάτων του μεταναστευτικού δεν λέγεται. Αυτά βγαίνουν δυστυχώς πολύ αργότερα, μετά από τόσα χρόνια που έχουμε εμπεδώσει την διαπλοκή αυτό είναι απαράδεκτο.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσει όπλα με την έννοια ότι η συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα από το 1974 και μετά είναι πολύ σημαντική. Η συνδρομή του ΠΑΣΟΚ στο βιοτικό επίπεδο ήταν καθοριστική. Στην μεταπολίτευση έγιναν πολύ καλά πράγματα, αλλά και αρνητικά. Αυτή η κυβέρνηση τώρα αντιγράφει μόνο τα αρνητικά. Τα προηγούμενα 40 χρόνια ήταν η καλύτερη περίοδος της Ελλάδας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με κεντρικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ προχωρεί γιατί πιστεύουμε ότι με την ισχυροποίηση μας θα επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση και θα είμαστε πιο χρήσιμοι. Ο στόχος είναι να αναβιώσουμε την θετική πορεία που είχαμε. Μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζουν να λειτουργούν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών. Όταν η δημοκρατία είναι ισχυρή έχουμε θετική κατάληξη. Όταν είναι αδύναμη και πάμε στα άκρα, σε αντιπαραθέσεις και πολώσεις τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μέσα από την ψήφο των πολιτών θα δοθεί μήνυμα για εθνική συνεννόηση. Θέλουμε από τους πολίτες να μας αναδείξουν τουλάχιστον δεύτερη πολιτική δύναμη.