ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η κορυφαία εμπορική έκθεση της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό..

Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο διάδοχο παλαιοτέρων αντίστοιχων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη: των «Καβειρίων» της προχριστιανικής περιόδου και των «Δημητρίων» των βυζαντινών χρόνων. Η πρώτη ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της στις 3 Οκτωβρίου 1926. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ετησίας εμποροπανηγύρεως» στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας ανήκει στον καθηγητή ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτή Νικόλαο Γερμανό (1864-1935) και υποστηρίχθηκε από τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες. Στις 30 Απριλίου 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη ένα αποδεκτό το αίτημα, εκτιμώντας ότι για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους έπρεπε να ενθαρρυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποκοπεί μετά την απελευθέρωσή της από τη φυσική της ενδοχώρα. Με τον νόμο 5184 η ΔΕΘ ιδρύθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με πρόεδρο τον Δημήτρη Βαρλαμίδη και γενικό διευθυντή τον εμπνευστή της Νικόλαο Γερμανό.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1926 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ σε χώρο 38 στρεμμάτων που παραχώρησε το Γ’ Σώμα Στρατού στο τότε πεδίο του Άρεως (σημερινή Πλατεία Βέμπο). Εκεί έγιναν οι 14 από τις 15 προπολεμικές εκθέσεις. Η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ., είχε 600 εκθέτες (310 από το εξωτερικό), 2 κρατικές συμμετοχές (Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία) και την επισκέφθηκαν πάνω 150.000 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή. Με την πάροδο του χρόνο η έκθεση γιγαντώθηκε και ο χώρος δεν επαρκούσε για τη διεξαγωγή της. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 κρίθηκε απαραίτητο η μεταφορά της σε έκταση στο κέντρο της πόλης, που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων και χρησιμοποιόταν ως γήπεδο από την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη, ενώ αρχικά προοριζόταν να γίνει πάρκο. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο σημερινός χώρος της έκθεσης, ανάμεσα στην Εγνατίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Λεωφόρο Στρατού και στην Αγγελάκη.

Η πρώτη έκθεση στο νέο χώρο έγινε το 1940, λίγες ημέρες πριν από την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο χώρος της ΔΕΘ επιτάχθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της λεηλατήθηκαν, τα αρχεία της καταστράφηκαν, ενώ κατά την τελευταία νύχτα της κατοχής ανατινάχθηκαν και πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια. Η 16η ΔΕΘ και πρώτη μεταπολεμική έγινε μόλις το 1951, σε μια εποχή που η τοπική και εθνική οικονομία ξανάβρισκε τους βηματισμούς της μετά τη λαίλαπα του Β’Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Οι 650.000 επισκέπτες της έκθεσης αποτελούν πρωτοφανή αριθμό για την εποχή εκείνη. Από τότε η έκθεση άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Το 1966 κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο», γνωστό περισσότερο ως Παλέ Ντε Σπορ, που για τα επόμενα 20 χρόνια θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της χώρας.

Η καθιέρωση κλαδικών εκθέσεων το 1973 αποτελούν σημείο καμπής στην ιστορία της ΔΕΘ. Το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (Ν. 735/77) και μετονομάσθηκε σε HELLEXPO, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, οι δραστηριότητές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επεκτάθηκαν και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (1960) και μετέπειτα Διεθνούς, του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1962) και άλλων συναφών εκδηλώσεων.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το εκθεσιακό ημερολόγιο του εθνικού εκθεσιακού φορέα περιλαμβάνει πάνω από 15 κλαδικές εκθέσεις, οι οποίες παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία διατηρούν τη δυναμική τους, ενώ διευρύνεται συνεχώς και ο αριθμός εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την Infacoma, την Philoxenia, την Agrotica, την Zootechnia, μέχρι την Detrop, την Kosmima, την Furnidec, την Furnima, την EnergyTech και πολλές ακόμα διοργανώσεις, κάθε χρόνο επεκτείνεται και σε νέα αντικείμενα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της αγοράς.Η εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων, με συμμετοχές στις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα και στην Iβηρική Xερσόνησο, αλλά και σε αγορές όπως αυτές της Πολωνίας και της Ρωσίας. Χρόνο με τον χρόνο η ΔΕΘ-Helexpo γίνεται το «όχημα» για όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων. Η στρατηγική διεθνοποίησης που ακολουθεί συνίσταται στον συνεχή εμπλουτισμό της εκτός συνόρων εκθεσιακής της ατζέντας με νέες διοργανώσεις, ενώ περιλαμβάνει και τη σύναψη συνεργασιών με σημαντικούς ξένους εκθεσιακούς οργανισμούς. Στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό. ΔΕΘ-Helexpo έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με τον Ρωσικό εκθεσιακό φορέα EUROEXPO. Το μνημόνιο προβλέπει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο εκθεσιακών φορέων, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις, που διοργανώνουν σε Ρωσία και Ελλάδα, αλλά και της πραγματοποίησης επιχειρηματικών αποστολών.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ
Σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής ανεβαίνουν και φέτος στη σκηνή των Music Events της 82ης ΔΕΘ, η οποία θα φιλοξενήσει το πιο πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα από τις 10-17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση θα γεμίσουν τις νύχτες της 82ης ΔΕΘ, ικανοποιώντας τις μουσικές προτιμήσεις όλων των ηλικιών. Κάθε βράδυ στις 21:30 στη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ τα Music Events προσκαλούν τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης σε μία μεγάλη γιορτή.

* Στις 10 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της ΔΕΘ ανεβαίνει ο πολύ αγαπητός Γιώργος Μαζωνάκης.
* Τη «σκυτάλη» παίρνουν στις 11 Σεπτεμβρίου οι αδελφοί Τσαχουρίδη σε μία σπάνια και ιδιαίτερα πρωτότυπη μουσική συνάντηση με τους αδελφούς Στρατάκη, ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα τιμηθεί από την ΔΕΘ-Helexpo ο τροβαδούρος της Κρήτης, Βασίλης Σκουλάς.
* Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου θα ξεσηκώσουν τους θεατές ο Σταμάτης Γονίδης μαζί με τον Νίκο Μακρόπουλο.
* Την επόμενη ημέρα, στις 13 του μηνός, οι Γιώργος Νταλάρας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα παρουσιάσουν το πολύ πλούσιο ρεπερτόριο τους
* Στις 14 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο, όπου στη σκηνή της ΔΕΘ μαζί με τον γνωστό δημιουργό θα βρεθούν η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Στέλιος Διονυσίου.
* Τον τόνο στα Music Events δίνουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η Τάμτα, οι Μέλισσες και οι Playmen.
* Το πάρτυ της ΔΕΘ και του MAD θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο του το MAD Color Youth έρχεται στην 82η ΔΕΘ εξοπλισμένο με εκατοντάδες λίτρα ΝΕΟΝ χρώμα και UV Lights για να προσφέρει μία ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία μαζί με μερικούς από τους πιο hot Rappers και DJs της Ελλάδας.
* Το συναυλιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 του μηνός με τον Σάκη Ρουβά, που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης με μια μεγαλειώδη συναυλία, αφιερωμένη στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Η καταληκτική αυτή συναυλία των Music Events αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΘ-Helexpo και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

– Τις συναυλίες τις παρακολουθούν όλοι μόνο με το εισιτήριο της 82ης ΔΕΘ, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση