ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Η Νέα Δημοκρατία δρομολογεί με συνέπεια, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία”

Μία από τις πιο δραστήριες νέες γυναίκες της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Σταμούλη, με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα ζωής, ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων “Σωτήρ”, για ΑμεΑ, ανέλαβε την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια έγραψε χαρακτηριστικά στην προσωπική σελίδα της στο Facebook: “Ανταποκρίθηκα στην ανάγκη της συγκυρίας και την υποχρέωση των καιρών να συνδράμω στην κοινή προσπάθεια για μια αλλαγή σελίδας στη χώρα. Στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, για να ενώσουμε ανησυχίες και προσδοκίες. Να εκφράσουμε τους συμπολίτες μας”. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών της σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος ενώ σήμερα εργάζεται στον Τραπεζικό κλάδο. Είναι μέλος ΔΣ του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων για όλα τα παραρτήματα του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος. Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Καλαμαρί, αρωγός στον Σύλλογο Φίλων του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, ενώ διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του ΓΝΘ Άγιος Δημήτριος. Σήμερα έχουμε τη χαρά να την φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας όπου απαντά σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις μας.
 

 Νέος άνθρωπος, νέες ιδέες, νέα δημιουργικότητα. Κι όλα αυτά, σε μια εποχή σύνθετης κρίσης, με την ενασχόληση με τα κοινά να αποτελεί για τους περισσότερους πολυτέλεια, αν όχι να προκαλεί αποστροφή. Κι όμως, βλέπουμε ότι η Κατερίνα Σταμούλη… το παλεύει..
«Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω μια διαφορετική προσέγγιση της «νεότητας», που με συνοδεύει. Θεωρώ ότι το «νέο» μπορεί να το συναντήσει κανείς σε κάθε ηλικία. Σε κάθε γενιά. Να ανταμώσουμε δηλαδή ανθρώπους χωρίς φθορά, υπερέκθεση και τοξικότητα από το αμαρτωλό παρελθόν, αλλά αντιθέτως με δημιουργικές αναζητήσεις, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα ως προς την υλοποίηση ενός διαφορετικού εθνικού σεναρίου. Τέτοιοι άνθρωποι θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, ο καθένας προσθέτοντας ένα λιθαράκι από τον δικό του τομέα ευθύνης. Τέτοιο ενεργό κύτταρο προσπαθώ να είμαι και εγώ. Αποτελεί μάλιστα βαθιά πεποίθησή μου, ότι με όσο περισσότερους τομείς ενδιαφέροντος ασχολείται κανείς, τόσο πιο εύκολα διευρύνει τους ορίζοντές του. Αποκτά εμπειρία προστιθέμενης αξίας. Εικονοποιεί καθημερινές αφηγήσεις πραγματικών καταστάσεων. Ζει στην κοινωνία. Και επομένως, αναπνέει χωρίς… τη μηχανική υποστήριξη του δήθεν και της εφήμερης προβολής».

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη λοιπόν. Έτοιμη για τη βουτιά στα βαθιά;
«Η Νέα Δημοκρατία δρομολογεί με συνέπεια, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημιουργικούς Έλληνες, που έχουν κουραστεί από την πολυετή επέλαση του λαϊκισμού στη χώρα μας, και τις μοιραίες συνέπειές του για την κοινωνία μας. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες, ζούμε μέσα στην κοινωνία, και ζητάμε την ενεργή συμμετοχή τους στη συνδιαμόρφωση ρεαλιστικών και μετρήσιμων λύσεων για την Ελλάδα μετά την κρίση. Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η παράταξή μας, η μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς, που εξέφρασε στο παρελθόν πλατιές κοινωνικές πλειοψηφίες άνω των 3 εκατομμυρίων Ελλήνων ψηφοφόρων, έχει διαχρονική σχέση υπεραξίας με την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη. Από εδώ λοιπόν, θα ξεκινήσει και πάλι ο δρόμος για τη νίκη στις επόμενες εκλογές».

Ο πιθανός εκλογικός ορίζοντας πιέζει, ή επενδύετε περισσότερο σε βάθος χρόνου, και στην καλύτερη προετοιμασία μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης;
«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι για εκλογές… χθες. Επειδή η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη, επιζητώντας να γυρίσει σελίδα, και να αφήσει πίσω της τη σημερινή κυβέρνηση, που εξελίχτηκε σε εθνική περιπέτεια για τη χώρα, με άκρως επικίνδυνες παραμέτρους. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι όσο περνάει ο καιρός, πυκνώνουν τις τάξεις μας ενδιαφέροντες και δημιουργικοί άνθρωποι, που συνδράμουν καθοριστικά στην από κοινού διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι εκείνη που θα κληθεί να σηκώσει το εθνικό και ιστορικό βάρος της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».

Η ενασχόληση με τη Νέα Δημοκρατία σε κεντρικό κομματικό επίπεδο, σημαίνει ότι… δεν θα σας ξαναδούμε στην Αυτοδιοίκηση;
“Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει ποτέ κανείς ότι αφήνει την Αυτοδιοίκηση, όταν έχει ασχοληθεί έστω και μια φορά ενεργά και εκ του σύνεγγυς. Η Αυτοδιοίκηση σου δίνει την ευκαιρία να προσφέρεις στη γειτονιά σου. Και να βλέπεις τα αποτελέσματα αυτά στην καθημερινότητά σου. Την ώρα που ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου. Ή, κατ’ αντιστοιχία… να μην βλέπεις αποτελέσματα, όταν μια μεγάλη και ιστορική πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη βιώνει την περίοδο «χαμηλής πτήσης» των τελευταίων ετών.  Η Αυτοδιοίκηση με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει, ως ενεργό πολίτη που δεν στέκεται στις συνήθεις δικαιολογίες των αρμοδίων για την αδυναμία και την ανεπάρκειά τους να υλοποιήσουν τα αυτονόητα».

Το έργο σας στον Σύλλογο Φίλων του «Σωτήρα» παραμένει εκείνο που έχει αφήσει το πιο ευκρινές αποτύπωμα των προσπαθειών σας. Δυο λόγια, θα θέλαμε…
“Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση καρδιάς, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως ένα διαρκές κίνητρο και έμπνευση, για να γίνω και η ίδια καλύτερη. Παίρνοντας δύναμη από τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, διαπιστώνεις ότι μπορούμε πράγματι να κάνουμε τη διαφορά για τη ζωή ενός ανθρώπου. Και το χαμόγελό του να αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο ανακούφισης και αναπτέρωσης της ελπίδας. Μέσα από εκδηλώσεις και μια αξιοπρεπή και μετριοπαθή εξωστρέφεια, παρακινούμε τους συμπολίτες μας να μάθουν για τον «Σωτήρα», και να γίνουν και εκείνοι κοινωνοί της μεγάλης προσπάθειάς μας».

Έχετε εμπλοκή και με το εγχείρημα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Βλέπετε να διαμορφώνονται πλαίσια ρεαλιστικών προσπαθειών για υπέρβαση της κρίσης, στον τομέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
«Ενημέρωση, δικτύωση, αλληλοϋποστήριξη. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινείται το εγχείρημα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, προφανώς στη σκιά της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 χρόνια. Αλλά την ίδια στιγμή με το πάθος και το πείσμα ανθρώπων των γενιών που έρχονται, και θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Να διορθώσουμε το μέλλον. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά ότι η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας. Δεν διαφωνώ, ειδικά όταν μιλάμε για τους Έλληνες, έναν λαό με προχωρημένο συναισθηματισμό σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Χρειάζονται ωστόσο επίσης, καινοτόμες ιδέες και οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να τις υλοποιήσουν, χωρίς τοξικότητες και φορτία από το παρελθόν».

Και φυσικά, υπάρχουν και οι τράπεζες. Είστε τραπεζικό στέλεχος, και βιώνετε στην καθημερινότητά σας τα καινούρια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Είστε αισιόδοξη για την εδραίωση μιας αξιοποιήσιμης κανονικότητας στον τραπεζικό κλάδο;
«Ο τραπεζικός κλάδος είναι από τους πλέον κανιβαλισμένους στην Ελλάδα. Οι «κακές τράπεζες» ακούμε συχνά. Κι όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ζώντας εκ των έσω έναν τέτοιον οργανισμό, υπάρχουν νέοι άνθρωποι, με φρέσκες ιδέες και διάθεση να φέρουν τις τράπεζες πιο κοντά στον πολίτη. Πιο κοντά στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα θα έχει πολλαπλή προωθητική χρησιμότητα για την κοινωνία, και φυσικά για την οικονομία. Μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούμε να προσδοκούμε πράγματι σε σταθερότητα για την οικονομία στο σύνολό της. Και η εμπιστοσύνη εξαρτάται τόσο από τους χειρισμούς των πολιτικών υπευθύνων, όσο και από τον καθένα από εμάς ως καταναλωτή-καταθέτη».

Αφήστε μια απάντηση