ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“..Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση προστατεύει τον μικρό και μεσαίο αγρότη..”

Στη Euro τηλεόραση και στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος της  Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Ρώσσιος. Ο γεωπόνος και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, το αγροτικό ζήτημα και την επαναλειτουργία της βιομηχανίας ζάχαρης..
 

-Πείτε μας δυο λόγια για τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σε σχέση με του δήμους, όπως η απλή αναλογική.
Θα δώσει περισσότερη δημοκρατική λειτουργία στους δήμους αυτή η αλλαγή. Άλλωστε και ως αντιπολίτευση ήταν πάγιο αίτημα μας να έρθει η απλή αναλογική. Είναι αναγκαίο ένα καινούργιο πλαίσιο που θα στηρίξει την δημοκρατία. Θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και σε τοπικό επίπεδο, ώστε οι αποφάσεις που θα παίρνουν τα δημοτικά συμβούλια να έχουν την μέγιστη συναίνεση. Μέσα από αυτό θα σπάσουν οι παγιωμένες σχέσεις εξάρτησης στους δήμους. Οι πολίτες θα συμμετέχουν πιο ενεργά. Η απλή αναλογική είναι αναγκαία για να επιστρέψει η δημοκρατία. Στην ΚΕΔΕ δεν αρέσει αυτό το σύστημα γιατί όπως είπα θα σπάσουν οι παγιωμένες σχέσεις εξάρτησης και θα σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις. Για αυτό διαμαρτύρονται.

-Αυτό το σύστημα της απλής αναλογικής μηπώς το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει κάποιους δήμους στη χώρα;
Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα θέλαμε μεγάλους δήμους για να εφαρμοστεί καλύτερα η πολιτική μας και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως θα το κρίνει ο λαός όταν έρθει η ώρα για τις δημοτικές εκλογές. Υποθέτω ότι τα αυτοδιοικητικά μας κέντρα σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν και θα κερδίσουν πολλά περισσότερα από ότι στις προηγούμενες εκλογές. Με αυτό το σχέδιο πρέπει να καταλάβουμε ότι κερδίζει ο λαός. Είναι ένα πλαίσιο που αναμορφώνει τελείως την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νόμος αυτός αν ψηφιστεί θα ισχύει ακόμα και αν το 2019 έρθουν πολιτικές αλλαγές.

-Ακούμε συνέχεια από κυβερνητικά στελέχη για ανάπτυξη , αλλά τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν είναι εύκολο να έρθει.
Καθόλου εύκολο, αλλά φαίνεται πλέον ότι μπήκαμε σε μια διαφορετική λογική. Ήδη έχουν προχωρήσει 4 σημαντικά προγράμματα απο το ΕΣΠΑ που αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Προχωράμε επίσης τα προγράμματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη 2014-2020. Μέσα στο Μάρτιο θα βγούνε και τα σχέδια βελτίωσης. Για τον πρωτογενή τομέα μέσα στο 2016  κοντά στα 4 δισεκατομμύρια πήγαν στους αγρότες. Έχουμε και κινήσεις στον τομέα της κλωστουφαντουργίας και της δημιουργίας επιχειρήσεων. Αναπτύσσεται η τηλεματική και πληροφορική οικονομία. Πιστεύω στο τέλος της χρονιάς θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Τέλος για τα δημόσια έργα βλέπουμε ότι οι δημόσιες επενδύσεις με τα λιμάνια και τον ΤΑΠ προχωράνε. Οι περισσότεροι οδικοί άξονες έχουν περατωθεί. Έχει αρχίσει να αναστρέφεται η κατάσταση στη χώρα. Η ανάπτυξη έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά.

-Με τα αεροδρόμια, το λιμάνι της θεσσαλονίκης και την Εγνατία όδο Α.Ε είχαμε όμως  πρόβλημα..
 Δεν είναι θέμα ευτυχούς κατάληξης η πώληση της Εγνατίας οδού. Το ζήτημα είναι ότι η Εγνατία οδός έχει παράγει αρκετές μελέτες για την ανάπτυξη παράλληλων αξόνων και την διασύνδεση της με το λιμάνι. Προχθές που ήμουν στον Έβρο είδα ότι η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Ορεστιάδα προχωράει. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί βρίσκεται μια από τις μεγάλες μονάδες ζάχαρης. Όταν τελειώσει αυτός ο άξονας θα μπορούν εύκολα να διακινούνται ποσότητες ζάχαρης από το λιμάνι και ταυτόχρονα να διακινούνται ζαχαρότευτλα από τον νότιο Έβρο στον βόρειο.

-Όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα , πιστεύετε ότι η κυβέρνηση το χειρίζεται καλά;
 Τις τελευταίες 20 μέρες έχω παρευρεθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις αγροτών. Σε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις βρίσκονται πέντε φωνές να διαμαρτύρονται, που μόλις τελειώσει η δημόσια συγκέντρωση, έρχονται για να μου πουν ότι ανεξαρτήτως την στάση τους στις συγκεντρώσεις, αυτοί είναι ικανοποιημένοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν φωνές από αγρότες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πλειοψηφία έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση προστατεύει τον μικρό και μεσαίο αγρότη. Έχουν  αντιληφθεί ότι οι πρώτες 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητες. Έχουν αντιληφθεί μέσα από τα βιβλία τους ότι έχουν 8.600 ευρώ αφορολόγητα, έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να χτίσουν το οικογενειακό αφορολόγητο, έχουν αντιληφθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ομάδων παραγωγών και η σταθερή φορολογία από τα προϊόντα που διακινούνται μέσω των ομάδων είναι σημαντικό κομμάτι. Στα φετινά μπλόκα των αγροτών είδαμε ελάχιστη συμμετοχή.
 

Πριν από πέντε μήνες είχαμε το ξεκίνημα επαναλειτουργίας των μεγάλων μονάδων βιομηχανίας ζάχαρης. Τι γίνεται σήμερα;
Οι μονάδες στο Πλατύ και την Ορεστιάδα λειτουργούν. Αυτή την στιγμή κάνουμε μια προσπάθεια οι αγρότες στις Σέρρες να καλλιεργήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών. Εμείς μέσα σε 10 μήνες που αναλάβαμε την διοίκηση καταφέραμε να ξεπληρώσουμε το 180% των οφειλών μας για το 2014-2015. Εντός Μαρτίου υποσχεθήκαμε στους αγρότες ότι θα ξεπληρώσουμε και το 2016. Για πρώτη φορά η βιομηχανία ζάχαρης εξασφάλισε τα λιπάσματα των αγροτών για την φετινή καλλιέργεια, χωρίς επιτόκια και με πολύ χαμηλές τιμές. Θέλουμε να σπαρθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις. Υπάρχει η θέληση της ηγεσίας. Αυξήθηκε σημαντικά το ποσό ενίσχυσης των ζαχαρότευτλων. Από τον Αύγουστο εξήγγειλε ο υπουργός ότι θα είναι 2 εκατομμύρια παραπάνω συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι παραγωγοί θα ωφεληθούν. Τα λιπάσματα που δίνουμε εμείς στους παραγωγούς κοστίζουν από την βιομηχανία 19 ευρώ το σακί , ενώ στην αγορά κοστίζει 23 ευρώ. Είναι σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε για τους παραγωγούς. Έχουμε κάνει συμφωνία με τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου θα δίνουμε αποκλειστικά ελληνική ζάχαρη. Κάνουμε συμφωνίες και με αλυσίδες εστίασης. Ελπίζουμε να κερδίσουμε πίσω την αξιοπιστία μας. Θα βάλουμε μπροστά επίσης τώρα την διαδικασία να κάνουμε ζάχαρη σε στικάκια και κυβάκια. Πρέπει να στηριχθεί η οικονομία των περιοχών που είναι τα εργοστάσια για να υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα χρήματα στην τοπική κοινωνία. Σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τρία άσπρα υλικά. Το αλάτι, την ζάχαρη και το αλεύρι. Φαίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να έχουμε επάρκεια και στα τρία. Φέτος βάλαμε στόχο να προσεγγίσουμε τους 80.000 τόνους ζάχαρη.

Γιατί δεν υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός στον πρωτογενή τομέα;
 Υπάρχει μια λογική στη κοινωνία που έχει απαξιώσει τον αγροτικό τομέα. Πριν δυο χρόνια είχαμε μιλήσει για έναν εθνικό φάκελο που είχε δώσει η κυβέρνηση για την κοινή αγροτική πολιτική. Στα πλαίσια αυτού του φακέλου είπαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Δόθηκε μια διαφορετική λογική όσον αφορά τις καλλιέργειες ,τα ζαχαρότευτλα, τα όσπρια,τα πορτοκάλια και τα αμπέλια. Δόθηκε μια κατεύθυνση στους αγρότες να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε σε σχέση με άλλες χώρες. Δόθηκε η δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να μπορούν να λειτουργήσουν με συγκεκριμένο ποσοστό φορολόγησης για τα προϊόντα. Προχθές έκανα μια κουβέντα με τον Πρόεδρο Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων και έπεσε η ιδέα να μπορούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να κυκλοφορούν ελληνικά προϊόντα και κυρίως τοπικά. Χρειάζεται όμως να έρθει στην συνείδηση των αγροτών πρώτα και μετά να στηθεί από την αρχή ένα συνεταιριστικό κίνημα.. Αν δεν υπάρχει συνεχή ροή προϊόντων το δημοπρατήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στη Ξάνθη που υπάρχει ελληνική βιομηχανία ζάχαρης συναντήθηκα με νεαρούς ηλικιακά αγρότες που έκαναν μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και θα κάνουμε ένα πρώτο πρόγραμμα εφαρμογής γεωργίας ακριβείας στην Βόρεια Ελλάδα

Εσείς βλέπετε εκλογές; Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης προτρέπει τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα.
 Εγώ θεωρώ ότι η κάθε μέρα που περνάει είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ο κύριος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκε εκλογές θέλει. Ας απαντήσει σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα πρώτα, όπως το πόθεν έσχες και για το τι έκανε ως υπουργός. Να μας απαντήσει τι θέλει; Να επιστρέψουμε στο αδιέξοδο που μας είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή να συνεχίσουμε στον δρόμο της ελπίδας που είμαστε σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αφήστε μια απάντηση