Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης είναι από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της πολιτικής στην Κεντρική Μακεδονία στην οποία πολιτεύεται από το 1974 που ήταν μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια ανοδική πορεία καθώς διακρίνεται για το πολιτικό του ήθος και την καθαρότητα των απόψεων του. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση – Public Administration στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983. Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012). Από τον Οκτώβριο 2009 έως Σεπτέμβριο 2010 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη 2009-2010. Την περίοδο 2013-2014 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ενώ συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εξελέγη Βουλευτής διετέλεσε πέρυσι Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον συναντήσαμε στην Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε μαζί του για το καυτό θέμα των ημερών την αξιολόγηση..
-Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε για το μείζον ζήτημα των τελευταίων μηνών ή ημερών, την αξιολόγηση.
Επιθυμώ από την αρχή να είμαι ξεκάθαρος και σαφής. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Και έχει σημασία να το λέμε, να το υπογραμμίζουμε στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας, μήνυμα βάσιμης αισιοδοξίας στους πολίτες και στον κόσμο της εργασίας. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν απλώς και μόνο ζήτημα πολιτικό, δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα και στόχος της κυβέρνησης. Είναι θέμα που αφορά πρώτιστα την οικονομία της χώρας, την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας, την θετική πορεία των επιχειρήσεων, την διατήρηση των θέσεων εργασίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφορά τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αφορά τους νέους που προσδοκούν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, εν τέλει αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Γι αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρά τις αμφιταλαντεύσεις,παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και Δ.Ν.Τ, με δεδομένες τις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων- δανειστών μας, με καταγεγραμμένη την μεγαλοστομία Ευρωπαίων πολιτικών που υπηρετεί σκοπιμότητες, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο για την χώρα. Το έχει ανάγκη και η Ελλάδα τόσο όσο το έχει ανάγκη κι η Ευρώπη. Είναι σαφέστατα ευδιάκριτο το πολιτικό μήνυμα που προσδοκούν οι ευρωπαϊκοί λαοί ώστε να αντιμετωπίσουν τις λαϊκίστικες σειρήνες της ακροδεξιάς πριν να είναι αργά. Ένα μήνυμα που πρέπει να υπογραμμιστεί σε όλους τους τόνους, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, σε πολιτικό κι οικονομικό επίπεδο, σε αναπτυξιακό και κοινωνικό, γιατί από τη σταθερότητα που εγγυάται, εξαρτάται το μέλλον της ενιαίας δημοκρατικής Ευρώπης, το μέλλον των παιδιών μας μέσα σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον, κράτους δικαίου και πρόνοιας.
-Τι γίνεται εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση; Είναι μονόδρομος οι εκλογές ;
Ο μονόδρομος που έχουμε μπροστά μας και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την αξιολόγηση και αυτό θα κάνουμε. Μην σας επηρεάζουν οι κραυγές κομματικής αγωνίας της αντιπολίτευσης Βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα συμφέροντα των Ελλήνων και της οικονομίας μας. Εκφράζουν τις επιταγές ισχυρών κέντρων του κεφαλαίου, όπως εκφράζονται από τον Γερμανό ΥπΟΙΚ, για συνέχιση κι ένταση των πολιτικών λιτότητας. Πρόκειται για πολιτικές που αποδομούν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών, δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα, διογκώνουν την ανεργία και δίνουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη της ακροδεξιάς. Αφήνουμε τις αμφιταλαντεύσεις που δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Σημειώστε την τριπλή πρόκληση κατά το 2017 εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Ας υπογραμμίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί βρισκόμαστε μπροστά στο πρόκριμα για μια ενιαία, δημοκρατική Ευρώπη, με κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας , που επιζητεί κοινή αναπτυξιακή πορεία, αναδεικνύοντας τις αρχές του πολιτισμού που την συνέχουν. Αυτή είναι η μέγιστη πολιτική ευθύνη των ηγεσιών στην Ευρώπη, εξ ου και ο μονόδρομος στον οποίο αναφέρθηκα εισαγωγικά. Στο μέτρο και τον βαθμό που αμφισβητείται αυτή η πορεία, οδηγούμαστε σε φοβικά σύνδρομα κι αυτά ευνοούν την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Γι αυτό είναι κρίσιμο να υπογραμμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί με τον ψυχισμό και τις πρακτικές μικρολογιστηρίου, που αγνοούν τους λαούς και τα προβλήματα του καθημερινού ανθρώπου. Και γι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι το όραμα των ηγετών που εμπνεύστηκαν και αγωνίστηκαν για την επίτευξη και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατόρθωμα υψηλής πολιτικής και παραμένει τέτοιο ως στόχος και πρόκληση.
-Είναι δυνατόν να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να παρθούν νέα μέτρα;
Υπογραμμίζω ότι οι διαδικασίες της αξιολόγησης και η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο εναπομένων χρόνος μέχρι το πέρας είναι μικρός . Δεν θα περάσω τις πόρτες της διαπραγμάτευσης. Έχουμε όλοι μας ένα περίγραμμα των δυσκολιών και της θεματολογίας. Ακούμε καθημερινά τις παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει διαστάσεις καταφανώς μεγαλύτερες και ευρύτερες μιας τυπικής αξιολόγησης. Μια αξιολόγηση στο επίκεντρο σκοπιμοτήτων κομματικών, εκλογικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών. Και φυσικά με δεδομένο ότι κάθε διαπραγμάτευση έχει και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές και ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες για να ξεπεραστεί η δυσχέρεια της κρίσης. Γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση, γι αυτό ο πρωθυπουργός o Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην πολιτική του διάσταση το ζήτημα. Αξιολόγηση κι επίλυση της εκκρεμότητας ως ενός συνολικού πολιτικού πακέτου. Ενός πακέτου που θα πρέπει όταν να συμφωνηθεί να δίνει ανάσα και αισιοδοξία στον κόσμο της εργασίας, σε όλους αυτούς τους πολίτες που αγωνίζονται σκληρά αυτά τα χρόνια της κρίσης, ότι η ύφεση τελειώνει και δεν θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της λιτότητας.
-Και μετά την αξιολόγηση τι θα γίνει κ. Μπόλαρη;
Η πρόκληση για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες είναι πρόκληση δημοκρατίας, πρόκληση κράτους δικαίου, είναι πρόκληση ανάπτυξης, είναι πρόκληση πολιτισμού και παιδείας, είναι πρόκληση ανταπόκρισης στην πνευματική και πολιτισμική διαχρονία του λαού μας, μέσα στις σημερινές απαιτήσεις. Αυτή είναι η πολιτική ευθύνη ενός δημοκρατικού αριστερού κόμματος. Είναι ευθύνη της ηγεσίας του τόπου να νοηματοδοτήσει την πορεία και τον αγώνα του λαού ως συνόλου και του καθενός πολίτη ιδιαίτερα. Ο λαός μας, οι Έλληνες, περάσαμε δυσκολότερες περιόδους, ασύγκριτα μεγαλύτερα προβλήματα, και τα αντιπαλέψαμε με ψηλά το κεφάλι επειδή είχαμε πιστεύω κι αρχές.
Απέναντι στην μονοσήμαντη συζήτηση για την αξιολόγηση, εμείς, από τη δική μας πλευρά η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος οι οικονομικές δυνάμεις είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε μπροστά το δικό μας σχέδιο, το ελληνικό σχέδιο να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας, να ξαναχτίσουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας στη θέση αυτού που κατέρρευσε, να αλλάζουμε καθημερινά το κλίμα στην αγορά, να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, να χτίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει και αξιολογότατες ανθρώπινες δυνάμεις για να το πετύχει αυτό, έχει και εξαιρετικές δυνατότητες, εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να το κατορθώσει. Στρατηγικό σχέδιο κι ισχυρή βούληση υλοποίησης χρειαζόμαστε.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε κρίσης χρέους. Το χρέος της χώρας είναι το αιτιατό, δεν είναι το αίτιο. Η αποσάθρωση του παραγωγικού μας προτύπου είναι η αιτία. Η έλλειψη σοβαρής ανάλυσης των αιτίων που προκάλεσαν την κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η έλλειψη τεκμηριωμένης πρότασης από την δική μας πλευρά για το χτίσιμο νέου παραγωγικού προτύπου είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Γι αυτό κι είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι μεγαλύτερη ίσως από την οικονομική κρίση στη χώρα, είναι η πολυεπίπεδη κρίση της θεσμικής λειτουργίας, που προξενεί και την απαξίωση των πολιτών στους θεσμούς. Οι πολίτες αναφέρονται απαξιωτικά στους θεσμούς, όχι επειδή στρέφονται κατά των δημοκρατικών θεσμών, αλλά επειδή έχουν αξίωση απ΄ αυτούς να ανταποκρίνονται στις συνταγματικές επιταγές θέσπισής τους. Γι αυτό έχει μείζονα σημασία η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, ο θεσμικά οργανωμένος δημοκρατικός διάλογος που αναλύει, συνθέτει, προτείνει και νομιμοποιεί.
Και αυτή είναι η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο δημοκρατικός επανασχεδιασμός σε διάλογο με τους πολίτες. Η χώρα αλλάζει εποχή, βγαίνει από την κρίση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προχωρήσει σε ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες με οργανωμένες ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Με κάλεσμα και προσκλητήριο για συστράτευση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, νέο όραμα, μια πρόταση δημοκρατίας, θεσμικής λειτουργίας της χώρας, παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, πρόταση παιδείας και πολιτισμού. Κι ευθύνη της ηγεσίας να ανταποκριθεί στο μέγεθος της πρόκλησης.