ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ηλεκτρονικά βιβλία” ή πώς να πλασάρετε κάτι τελείως άχρηστο ως “μεταρρύθμιση”

Γράφει ο Γεώργιος Ι. Μάτσος ΔΝ., Δικηγόρος*

Στην αρχή το αποκάλεσαν “ηλεκτρονική τιμολόγηση”, προσποιούμενοι ότι τάχα “καταργούν τη χειρόγραφη”.

Μετά τα αποκάλεσαν “ηλεκτρονικά βιβλία”, εννοώντας ότι δεν θα χρειάζονται πια λογιστικά βιβλία. Και αυτό ήταν ψέμα. Μικρότερο από το πρώτο, αλλά σαφές ψέμα.

Διαβάζοντας κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις βλέπει ότι δήθεν καταργούνται οι περίφημες “ΜΥΦ” (καταστάσεις πελατών – προμηθευτών). Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα.

Διότι στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Εξελίσσονται και επεκτείνονται οι ΜΥΦ τόσο, ώστε να διαβιβάζουν στις φορολογικές αρχές σε οιονεί πραγματικό χρόνο κάθε πρωτογενές οικονομικό στοιχείο της επιχείρησης.

Προβάλλουν επίσης ως πλεονέκτημα ότι θα αυτοματοποιηθεί η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, άρα δήθεν θα γλιτώσουν γραφειοκρατία οι επιχειρήσεις.

Γιατί όμως τότε το σύνολο της λογιστικής κοινότητα ήδη βαρυγκομά για την προβλεπόμενη κατακόρυφη αύξηση του όγκου της δουλειάς τους;

Τα “ηλεκτρονικά βιβλία” ή “ηλεκτρονική τιμολόγηση” ή “MyDATA” ή “διαρκείς-στιγμιαίες ΜΥΦ”, όπως πρέπει ορθότερα να αποκαλούνται, πολλαπλασιάζουν την έως σήμερα ήδη πολλή εργασία που προκαλούσε στους λογιστές η συμπλήρωση δεκάδων διαφορετικών ειδών δηλώσεων.

Για να μην μιλήσουμε για το πρόσθετο οικονομικό βάρος των επιχειρήσεων τόσο έναντι των “παρόχων” (δηλαδή των εταιριών λογιστικής πληροφορικής), όσο και έναντι των λογιστών, που ήδη συζητούν αυξήσεις των χρεώσεών τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα όφελος για τις επιχειρήσεις. Και αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζουν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ.

Ποιο θα είναι λοιπόν το όφελος, έστω, για την φορολογική διοίκηση;

Θα “παταχθεί” η φοροδιαφυγή; Και πώς δηλαδή οι “διαρκείς ΜΥΦ” θα συλλάβουν μια συναλλαγή που διενεργηθεί χωρίς έκδοση φορολογικού στοιχείου; Αφού η συναλλαγή αυτή έτσι κι αλλιώς δεν δηλώνεται.
Η πραγματικότητα είναι ότι το να κοπεί ένα τιμολόγιο θα γίνει τόσο δύσκολο, που οι συναλλαγές εκτός της καταγραφόμενης οικονομικής δραστηριότητας θα αυξηθούν, αντί να μειωθούν, μόνο και μόνο για την αποφυγή του γραφειοκρατικού εφιάλτη που θα απαιτεί ΚΑΘΕ τιμολόγιο.

Ψέλλισαν κάποια στιγμή ότι τάχα “δεν θα έχουμε εικονικά φορολογικά στοιχεία”. Αλλά ποιος εμποδίζει δύο πλευρές να καταχωρίσουν το εικονικό τους φορολογικό στοιχείο στις “στιγμιαίες ΜΥΦ” προσδίδοντάς του έτσι επιπλέον κύρος;

Μετά είπαν ότι με τις “διαρκείς-στιγμιαίες ΜΥΦ” δεν θα έχουμε πλαστά φορολογικά στοιχεία. Ήταν το μόνο αληθές επιχείρημα. Αλλά ας πουν πόσες υποθέσεις πλαστών φορολογικών στοιχείων έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε μία. Δηλαδή οι “διαρκείς-στιγμιαίες ΜΥΦ” αποσκοπούν απλώς και μόνον να αντιμετωπίσουν ένα μη-πρόβλημα;

Μήπως όμως τελικά διευκολυνθούν, έστω, οι φορολογικοί έλεγχοι; Ήδη όμως οι φορολογικές αρχές έχουν στην άμεση διάθεσή τους, με τα υπάρχοντα εργαλεία, το σύνολο των στοιχείων που τους είναι αναγκαίο για τους ελέγχους. Οι δε πιο προηγμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή χωρίς “διαρκείς-στιγμιαίες ΜΥΦ”.

Γιατί λοιπόν γίνεται όλο αυτό;
– Πρώτον, είναι ένα τεράστιο ρουσφέτι στις εταιρίες λογιστικής πληροφορικής. Μια αχρείαστη υποχρέωση με προβλεπόμενο ετήσιο τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
– Δεύτερον, όπου χαρίζονται τόσα χρήματα με κρατικές ενέργειες, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιοι ιθύνοντες να μην βάλουν το χέρι τους στο μέλι. Και δεν υπάρχει μόνον η περίπτωση της δωροδοκίας. Υπάρχουν και πολύ πιο νομότυποι τρόποι να επωφεληθεί κανείς από κάτι τόσο δαπανηρό και τόσο άχρηστο.
– Τρίτον και κυριότερο: Οι γραφειοκρατικοί εγκέφαλοι της ΑΑΔΕ ηδονίζονται και μόνον στη σκέψη του απόλυτου (έτσι νομίζουν) πρωτογενούς ελέγχου κάθε οικονομικής πληροφορίας από το κράτος. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, νομίζουν μάλιστα ότι έτσι θα “πατάξουν” τη φοροδιαφυγή.

Κάπως έτσι την πάτησε αυτή η κυβέρνηση, η οποία είδε από μακριά τον εφιάλτη ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας που με ενθουσιασμό ετοίμαζε ο κ. Πιτσιλής και τον πέρασε για “μεταρρύθμιση”. Τόσο, ώστε στην αρχή της θητείας της να συνδέσει την τόσο αναγκαία κατάργηση των τεκμηρίων με την εφαρμογή αυτών των “διαρκών-στιγμιαίων ΜΥΦ”.
Τώρα όμως θα δουν από κοντά το έγκλημα που είχε από πριν στηθεί εις βάρος της οικονομίας από τους γραφειοκρατικούς εγκεφάλους της ΑΑΔΕ. Πώς θα ξεφύγουν από την μπανανόφλουδα που μόνοι τους έριξαν στο διάβα τους;

Δεν γνωρίζουμε εάν η προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας ίσως υψηλότερη πολιτική νοημοσύνη, είχε καταλάβει το έγκλημα εις βάρος της οικονομίας και ανέβαλε την εφαρμογή των “διαρκών-στιγμιαίων ΜΥΦ” ή εάν η καθυστέρηση οφειλόταν σε τεχνικούς λόγους.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το έγκλημα διενεργείται σήμερα, έστω και εάν προετοιμαζόταν από χθες. Έγκλημα, όχι για το οικονομικό κόστος και την εργασιακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων με κάτι τελείως περιττό. Ούτε καν για τον παρασιτικό πλουτισμό συγκεκριμένων προσώπων και φορέων εις βάρος της κοινωνίας. Αυτά είναι το λιγότερο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απειλούμενη ολοκληρωτική βραχυκύκλωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Εάν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Πιτσιλής, οφείλει να το καταλάβει ο κ. Βεσυρόπουλος. Εάν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Βεσυρόπουλος, οφείλει να το καταλάβει ο κ. Σταϊκούρας. Και εάν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Σταϊκούρας, οφείλει να το καταλάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

 

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην σελίδα facebook του κ. Μάτσου https://www.facebook.com/georgios.matsos.9/

 

Αφήστε μια απάντηση