ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΗΠΑ: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Όπως γνωρίζετε, δύο αμερικανικές ή συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ κοινοπραξίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το λιμάνι. Το βλέπουμε αυτό ως κάτι φοβερό για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, για την ανάπτυξη της οικονομικής μας σχέσης και φυσικά για την ενίσχυση της οικονομικής αναζωογόνησης αυτής της περιοχής».

Αυτό τόνισε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μπέργκερ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε, σήμερα, από κοινού με τη νέα πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ).

Ο κ. Μπέργκερ, ο οποίος όπως και η νέα Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της τοποθεσίας της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πολύ στρατηγική τοποθεσία. Έχουμε μια έκφραση στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ακίνητη περιουσία. Είναι η: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία. Αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος. Και είναι σαφές ότι όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη έχει την τοποθεσία, αλλά σίγουρα εντός της κυβέρνησης και της λιμενικής αρχής υπάρχει ένα σαφές στρατηγικό όραμα για το πώς να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτής της τοποθεσίας και να γίνουν πραγματικότητα».

Ο κ. Μπέργκερ αναφέρθηκε, επίσης, στη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τον αμερικανικό στρατό στο παρελθόν αλλά και τα σχέδια που υπάρχουν σε σχέση με μια μεγάλη άσκηση το 2021. Υπογράμμισε, δε, ότι οι δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν περιορίζονται στο εμπορικό κομμάτι αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει «ένας πραγματικός προμαχώνας για τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία καθώς διασφαλίζουμε τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στη χρονική στιγμή της επίσκεψης αλλά και στην αναλυτική παρουσίαση που έκανε στους δύο διπλωμάτες αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του λιμένα.

«Η επίσκεψη έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης», σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία που υπάρχει και η οποία, όπως τόνισε, «απορρέει και από τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών που υπογράφηκε πέρυσι τέτοιον καιρό». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ, «θα έχουμε μια στενή συνεργασία στο μέλλον».

 

Αφήστε μια απάντηση