ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Β. Ήπειρο

Ο ενθουσιασμός της υποδοχής σε Χειμάρρα, Λιβαδειά και Δερβιτσάνη και η ιαχή «Ελλάς Ελλάς» που ακουγόταν από τα χείλη των εκατοντάδων κατοίκων που ήταν συγκεντρωμένοι σε κάθε ένα από αυτά έδινε την αίσθηση στα μέλη της ελληνικής αποστολής ότι βρίσκονταν σε μια γωνιά της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα της επίσκεψης. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Χειμάρρα και η δεύτερη που βρέθηκε κοντά στους ομογενείς μετά την πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991, σχεδόν 32 χρόνια πριν.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπο του η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη για την ικανοποίηση των αιτημάτων της και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της. Χαρακτήρισε υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, ενώ η παρουσία του Αλβανού ομολόγου του στην Δερβίτσανη, όπου απηύθυναν κοινό χαιρετισμό ήταν ένα μήνυμα συνεργασίας των δύο χωρών στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα μειονοτικά χωριά και όχι μόνο, κυρίως ως προς την προστασία της περιουσίας και την ανάπτυξη των υποδομών.

Οι δύο χώρες αναπτύσσουν τις σχέσεις συνεργασίας το τελευταίο διάστημα πυκνώνοντας τις επαφές τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο στελεχών με την Ελλάδα να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. «Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκδηλώνοντας της αμέριστη στήριξη της Αθήνας. Τα Τίρανα από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι ο δρόμος για την Ευρώπη και τα κοινοτικά κονδύλια περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Επίσης, Αθήνα και Τίρανα είναι κοντά στην υπογραφή του συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν με ταχύτητα και απομένουν λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση τους. «Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», δήλωσε από την Λιβαδειά ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα προς την Τουρκία.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση