Καιρός meteo: Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας έως και 18 βαθμούς, έρχονται και χιόνια!

0

Αλλάζει ο καιρός από την Τρίτη 4/2. Μπορεί ο καιρός να θυμίζει καλοκαίρι αλλά τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 5/2 αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη 05/02, οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου καθώς και η επικράτηση θυελλωδών βορείων ανέμων.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η σταδιακή αποχώρηση των θερμών αερίων μαζών έως το βράδυ της Τρίτης 04/02 και η άφιξη των ψυχρών αερίων μαζών από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 05/02. Οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Τα επικρατέστερα σενάρια μεταβολής της θερμοκρασίας στο ίδιο ύψος επάνω από την Αττική φαίνονται στο σχετικό γράφημα. Από αυτό προκύπτει ότι η μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας στο ύψος των 1500 μέτρων αναμένεται να είναι μεταξύ 17 και 18 βαθμών Κελσίου. Λόγω του πλήθους των παραγόντων που επιδρούν στην τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος (ηλιοφάνεια/νεφοκάλυψη, φαινόμενα κλπ), η μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένεται να είναι μεταξύ 10 και 12 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μέχρι και την Τρίτη ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, με τον υδράργυρο να «χτυπά» τιμές των 19 και 20 βαθμών Κελσίου. Από την Τρίτη, ωστόσο, η κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα δεχθεί μια ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει και τον καιρό της χώρας μας. Οπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, «τμήμα αυτής της ψυχρής μάζας θα κατέβει, μετά τις 5 με 6 του Φλεβάρη νοτιότερα» με συνέπεια να ρίξει τη θερμοκρασία και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, με τη μεταβολή του καιρού, η θερμοκρασία -συγκριτικά με τα 20άρια της Δευτέρας και της Τρίτης- θα υποχωρήσει «πάνω από 10 με 12 βαθμούς». Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα του καιρού εκείνες τις ημέρες, ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και πως δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για βροχές και -τυχόν- χιονοπτώσεις.

ΚΑΙΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένονται χιόνια ακόμα και μέσα σε πόλεις. Οπως αναφέρει: Το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή θα είναι το 48ωρο των χιονοπτώσεων θα μπορούσαμε να πούμε οι οποίες όμως χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως την ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα με έμφαση περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο καθώς επίσης και αρκετά νησιά μας μέσα στο Αιγαίο που δεν βλέπουν και τόσο συχνά χιόνι. Δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο αν δούμε εικόνες από νησιά μας στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο με στρωμένο χιόνι πάνω στην παραλία.

Μεγάλο όγκο χιονοπτώσεων δείχνει να δέχεται και η Εύβοια αλλά και η Αττική καθώς και τα νοτιότερα τμήματα της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα για την περιοχή της Αττικής πολλά θα εξαρτηθούν από το πεδίο ανέμων που αυτό συνεπάγεται ποια θέση θα πάρει το βαρομετρικό χαμηλό μέσα στο Αιγαίο. Αν επικρατήσει βορειοδυτικός άνεμος τότε ίσως η Αττική γλιτώσει τα χειρότερα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απίθανο να φτάσουν τα χιόνια και μέχρι το λεκανοπέδιο.

Ακόμα και λίγες ώρες πριν την εκδήλωση των φαινομένων δύσκολα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση αλλά καλό είναι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο μιας και στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα θα υπάρχει αρκετή δυναμική οπότε αν ο άνεμος δεν σταθεί εμπόδιο μην εκπλαγούμε αν δούμε πυκνές χιονοπτώσεις και στην καρδιά της Αθήνας.

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.