ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλοκαίρι χωρίς μάσκες!

Υποχρεωτική χρήση μάσκας… τέλος από 1η Ιουνίου, σε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να… πετάξουν τις μάσκες εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ετσι, από την 1η Ιούνη οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν με τη σειρά τους να… κρύψουν στην τσέπη τις μάσκες, αν και παραμένει -μόνο- ως σύσταση η χρήση τους όπου χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τη χρήση μάσκας ξεκινά από την 1η Ιουνίου και θα ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Τότε, το εν λόγω μέτρο θα επανεξεταστεί από τους ειδικούς, αναλόγως και με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Επιτροπή Ειδικών και ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η μάσκα καταργείται σε όλα τα καταστήματα. Επίσης, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε στα αεροπλάνα, αλλά ούτε και στις υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση (τρένα, ΚΤΕΛ, κλπ.). Βεβαίως, η κατάργηση της μάσκας αφορά τόσο τους πελάτες, όσο και τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν καταργείται από παντού, καθώς παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν. Παράλληλα, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή στα αστικά λεωφορεία, στο μετρό, στα τρόλεϊ, στο τραμ και στον ηλεκτρικό.  Φυσικά, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι μαζί με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας τελειώνει και το διοικητικό πρόστιμο.

 

Αφήστε μια απάντηση