ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καμπανάκια” στην κυβέρνηση από τα δημοσκοπικά στοιχεία για την ακρίβεια

Τα απανωτά κύματα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση τονίζει, σε κάθε ευκαιρία ότι η στήριξη της κοινωνίας και, κυρίως, των πλέον ευάλωτων συμπολιτών, θα συνεχιστεί, ωστόσο ο προβληματισμός για τις συνέπειες στην καθημερινότητα είναι διάχυτος, όπως και η ανησυχία για την ακρίβεια, που αποτυπώνεται σε μία ακόμα δημοσκόπηση, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία, που αποτυπώνονται στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, χτυπούν… καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο για τη δημοσκοπική κάμψη, αλλά και για τις απαντήσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητεί, λοιπόν, τη λήψη περαιτέρω παρεμβάσεων “θωράκισης”, με τους περισσότερους να… στρέφουν το βλέμμα τους στις επιβαρύνσεις που δέχονται από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια,  στο φυσικό αέριο, αλλά και στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 83% των πολιτών δηλώνει πως θέλει και άλλα ή επιπλέον μέτρα, σε σχέση με εκείνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το 38% θεωρεί πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά “χρειάζονται και άλλες”, το 45% θεωρεί πως τα κυβερνητικά μέτρα “είναι προς λάθος κατεύθυνση”, ενώ το στοιχείο που… τραβάει την προσοχή είναι ότι περισσότερα… μαξιλάρια στήριξης ζητούν σε ποσοστό 64% εκείνοι που δηλώνουν πως προτίθενται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 32 μονάδες και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με τρεις μονάδες.

“Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση πάντοτε θα αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που υπάρχει, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων και να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης. Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά, πολύ πρόσφατα, γιατί δεν έχει προκριθεί η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Είμαστε εδώ. Κάθε περιθώριο που υπάρχει και κάθε εφαρμόσιμη ιδέα που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μετριασμό των συνεπειών της ακρίβειας για την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει”, ανέφερε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου.

Μέσα, πάντως, σε αυτό το σκηνικό, το πολιτικό momentum συνεχίζει να κινείται πέριξ των αναφορών του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μίας συγκυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι κεντρικός στόχος παραμένει, πάντα, η αυτοδυναμία στις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες του 2023.

“Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό. Το πρώτο είναι ο σεβασμός στους θεσμούς για αυτό και έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και το επανέλαβε και χθες ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Το δεύτερο που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό αλλά και την άποψη της παράταξής μας είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, μία σταθερή κυβέρνηση, για να απαντάς με τρόπο αποτελεσματικό, έγκαιρο, γρήγορο στις κρίσεις που υπάρχουν και να έχει χώρα συγκεκριμένη κατεύθυνση… Το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία για αυτό και η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε από την αρχή τον νόμο της απλής αναλογικής και άλλαξε τον εκλογικό νόμο…”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το Μέγαρο Μαξίμου να κρατάει στην πρώτη γραμμή την έννοια της “σταθερότητας”, η οποία θα αποτελέσει αιχμή των κινήσεων και των αφηγημάτων της επόμενης περιόδου, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας και απανωτών κρίσεων.

Πέραν της σταθερότητας, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι η κυβερνητική παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται στη λογική των νέων ανοιγμάτων σε δεξαμενές ψηφοφόρων. “Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ο καλύτερος τρόπος είναι η αυτοδυναμία. Μία αυτοδυναμία που δε σημαίνει ότι επειδή θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος δε θα ενσωματώνει ευρύτερες αντιλήψεις και απόψεις. Αυτό κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν και πάντως με κάποιο τρόπο η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Τώρα, εάν ορισμένοι διακατέχονται από σκέψεις που έχουν αναφορά σε τίτλους και σε τύπους και σε κορώνες άλλων εποχών και δε θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα ή εν πάση περιπτώσει έχουν πάρει τις αποφάσεις τους αλλά δεν θέλουν να τις ανακοινώσουν είναι δικό τους ζήτημα…”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας, με τον τρόπο αυτό και στις αναφορές του κ. Ανδρουλάκη.

Πηγή: https://www.capital.gr/politiki/3625073/-kampanakia-stin-kubernisi-apo-ta-dimoskopika-stoixeia-gia-tin-akribeia

 

 

Αφήστε μια απάντηση