ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές στα φαρμακεία..

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι κλοπές στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπου διαρρήκτες παραβιάζουν τα στόρια και σπάνε τις κλειδαριές, χωρίς να πτοούνται από τον συναγερμό.
Οι κλέφτες, οι οποίοι προτιμούν να κλέβουν επώνυμα καλλυντικά ή βρεφικό γάλα, είναι είτε μεμονωμένα άτομα είτε ζευγάρια που μοιάζουν με ευυπόληπτους πολίτες και δεν κινούν υποψίες από την πρώτη ματιά. Τα παραπάνω καταγγέλλει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνοντας ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα καταγράφηκαν έξι-επτά διαρρήξεις σε φαρμακεία στα ανατολικά της πόλης, κυρίως στην περιοχή του Φαλήρου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι φαρμακοποιοί είναι σε απόγνωση. Οι διαρρήξεις γίνονται κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στις 4 ή 5 τα ξημερώματα οι επιτήδειοι παραβιάζουν στόρια και σπάνε τις κλειδαριές των φαρμακείων, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρουν.

Ακόμη και ο συναγερμός να χτυπήσει, δεν πτοούνται. Πάλι κλέβουν και στη συνέχεια τρέπονται σε φυγή. Σε επικοινωνία που είχαμε με την αστυνομία μάς είπε ότι πρόκειται για τις ίδιες σπείρες που χτυπούν και σπίτια. Παλαιότερα είχαμε ελάχιστα περιστατικά, αλλά τώρα καταγράφεται αύξηση, αφού σε μόλις έναν μήνα έχουν διαρρήξει έξι-επτά φαρμακεία στην περιοχή του Φαλήρου. Η αστυνομία μάς έχει ενημερώσει πως είναι τόσο αυξημένα τα περιστατικά, που οι περιπολίες που κάνει δεν επαρκούν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Καθημερινά συλλαμβάνουν τα μέλη κάποιας σπείρας και την επόμενη μέρα εμφανίζεται άλλη» τονίζει ο κ. Ευγενίδης. Αν και οι διαρρήξεις τείνουν να γίνουν τακτικό φαινόμενο, οι ληστείες σε φαρμακεία σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη είναι πιο σπάνιες, αλλά συμβαίνουν και γίνονται κυρίως στα διανυκτερεύοντα. Οι ληστές μπαίνουν στο φαρμακείο και με την απειλή πιστολιού ή μαχαιριού ζητούν χρήματα.

«Οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΦΣΘ στα μέλη του είναι ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες να κατεβάζουν τα στόρια και να εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα από το στόρι ή το ειδικό φινιστρίνι που προβλέπεται να υπάρχει βάσει νόμου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης. Θύμα διαρρηκτών έπεσε πριν από λίγο καιρό ο Μιχάλης Φυντικάκης, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως τονίζει, οι δύο δράστες χτύπησαν στις 5.30-6.00 τα ξημερώματα. Στράβωσαν τα στόρια, μπήκαν στο φαρμακείο σερνόμενοι στο πάτωμα, καταφέρνοντας μάλιστα -άγνωστο πώς- να «κοροϊδέψουν» το σύστημα συναγερμού, ώστε να μη χτυπήσει.

«Ήταν η πρώτη φορά που έπεσα θύμα διάρρηξης. Και μάλιστα ενώ είχα λάβει μέτρα φύλαξης. Είχα και σεκιούριτι και συναγερμό, αλλά δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τους δράστες. Τα ίχνη παραβίασης είδαν γείτονες και ειδοποίησαν την αστυνομία και αυτή εμένα. Υπολογίζω ότι η ζημιά ήταν γύρω στις 4.000-5.000 ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι παρά τα μέτρα προφύλαξης έχω την αίσθηση ότι είμαι απροστάτευτος» σημειώνει ο κ. Φυντικάκης και προσθέτει ότι «διαρρήξεις και κλοπές έχουμε κάθε μέρα στην περιοχή. Σίγουρα χρειάζεται να αυξηθούν οι περιπολίες των αστυνομικών, διότι εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει».

Oı κλοπές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα φαρμακεία όλης της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αργύρη Σίσκου, ο οποίος έχει φαρμακείο επί της οδού Μοναστηρίου και αναφέρει ότι από το Μάιο και μετά τα κρούσματα κλοπών στο φαρμακείο του έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον τρία την εβδομάδα.
«Συνήθως έρχονται δύο μαζί και ο ένας προσπαθεί να με απασχολήσει, όσο ο άλλος ή η άλλη κλέβει. Θυμάμαι ένα περιστατικό ζευγαριού όπου ο άνδρας δήθεν μου έκανε ερωτήσεις, για να μου αποσπάσει την προσοχή, τη στιγμή που η γυναίκα έκλεβε βρεφικά γάλατα και τα είχε βάλει κάτω από το φουστάνι της, ανάμεσα στα πόδια της και περπατούσε κανονικά. Τελικά τους υποψιάστηκα, κι όταν κατάλαβαν ότι πάω να τσεκάρω την κάμερα ασφαλείας του φαρμακείου, όπου όλα ήταν καταγεγραμμένα, πήγε κοντά στη γυναίκα και με τη δικαιολογία ότι του έπεσε το κινητό την ενημέρωσε. Κι έτσι αυτή έβγαλε με την ίδια ευκολία τα κλεμμένα και τα άφησε στη θέση τους. Φυσικά μετά το έπαιζαν αθώοι και διαμαρτύρονταν ότι άδικα τους κατηγορούσα» περιγράφει ο κ. Σίσκος.

Ο ίδιος θυμάται και ένα άλλο περιστατικό με έναν άνδρα που ήρθε στο φαρμακείο και ήθελε να του πουλήσει επώνυμα καλλυντικά. Μάλιστα, όταν ο κ. Σίσκος τον ρώτησε πού τα βρήκε, του απάντησε ότι τα έκλεψε από ένα φαρμακείο στα Δικαστήρια. «Τα κρούσματα είναι πολλά. Σε άλλη περίπτωση κυνήγησα έναν και τον έπιασα. Ήρθε και η αστυνομία και κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Πλέον ανησυχώ. Όταν μπαίνει κάποιος στο φαρμακείο και δεν είναι πελάτης που τον ξέρω, αρχίζω να σκέφτομαι ποιος μπορεί να είναι και τι κομπίνα θα σκαρφιστεί, για να με κλέψει». Επιπλέον τονίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή με συχνές περιπολίες και γρηγορότερη άφιξη της αστυνομίας στον τόπο του συμβάντος. Επίσης αναφέρει ότι είναι ανάγκη να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία κατάθεσης μήνυσης, καθώς τώρα είναι χρονοβόρα και λειτουργεί αποτρεπτικά.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον κ.Σίσκο, πρέπει κάποιος να κλείσει το φαρμακείο, να πάει για κατάθεση στην αστυνομία κι ανάλογα με το κόστος των προϊόντων που έχουν κλαπεί να πληρώσει και παράβολο. Μετά τρέχει στα δικαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να γίνει και μετά από δύο χρόνια. «Με όλα αυτά χάνεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Και φτάνεις σε ένα σημείο που λες δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό πρέπει να αλλάξει» σημειώνει.

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/85521/thessaloniki-kathimerino-fainomeno-oi-klopes-sta-farmakeia

Αφήστε μια απάντηση