ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: “Να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού”…

Στην ιστορία πέρασε πλέον μετά από 34 ώρες ολομέλειας και 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων αλλά για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές  και 380 σύνεδροι, ο   Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ, η Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ», ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας ΑΝ.ΕΛ..

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ έστειλε και ένα μήνυμα εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν μέρος στις εργασίες του σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler–Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε ότι «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας  αποτελεί τον οδηγό  για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο».

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από υπουργικά στελέχη, τα οποία προσδιόρισαν τις θέσεις και τις πολιτικές που προγραμματίζουν, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός  Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Όλγα Γεροβασίλη, ο Παν. Κουρουμπλής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
«ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ»
Επτά χρόνια μετά τη διθυραμβική καθιέρωση του Καλλικράτη, ο ιδρυτικός νόμος έγινε αγνώριστος από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, διορθώσεις, αντικαταστάσεις και συμπληρώσεις των διατάξεών του, με δεκάδες διατάγματα και αποφάσεις, που θα ενεργοποιούσαν υποτίθεται άλλες πτυχές του, δεν εκδόθηκαν ποτέ, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Η κρίση, πρόσθεσε, καταρράκωσε τα δημοτικά έσοδα, η τρομακτική μείωση τους, συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017. Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Οι δήμοι τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τις πλέον εκτεταμένες περικοπές πόρων και την πλέον δραματική μείωση εσόδων από κάθε άλλη περιοχή, κλάδο ή φορέα του δημόσιου τομέα.
Ειδικά για τα παρακρατηθέντα είπε ότι η μη απόδοση μέχρι τώρα της τελευταίας δόσης των 214 εκατ. Ευρώ από τα μέχρι 31/12/2008, παρακρατηθέντα έσοδα των ΟΤΑ, προκαλεί ασφυξία στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η αποστέρηση των ετήσιων δόσεων των παρακρατηθέντων –τόνισε- από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς των ετών 2017, κ.ε, σημαίνει ότι τα ήδη πενιχρά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα υποστούν περαιτέρω μείωση. Γι’ αυτό είναι αδήριτη η ανάγκη αναζήτησης και ανάκτησης των πόρων, που προέρχονται από τη νέα γενιά των μετά από το 2009, μέχρι σήμερα παρακρατηθέντων δημοτικών εσόδων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είπε στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, έχει προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση, που οφείλει να εισακούσει η κρατική διοίκηση, οι οποίες θεμελιώνονται στην άριστη γνώση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Οι δημότες οι κάτοικοι, αλλά και φιλοξενούμενοι προσφυγικοί πληθυσμοί, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα στα οποία , λύση μπορεί να δώσει κατά κανόνα, μόνο ο οικείος δήμος.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Τέσσερις θέσεις που χαρακτηρίζονται αδιαπραγμάτευτες και επτά σημεία που υπερψηφίστηκαν από τους Συνέδρους, περιλαμβάνει το αναλυτικό κείμενο του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε, εν μέσω αντιδράσεων, στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι «Τέσσερις Αδιαπραγμάτευτες Θέσεις», αποτελούνται από τα εξής, όπως αναφέρει το ψήφισμα:

 1. Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
 2. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
 3. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
 4. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

Από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Πατούλης, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα σκληρύνει τη στάση της και πως είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της. Κλείνοντας τις εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού έστειλαν ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές. Δυστυχώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Συνέδριο, όταν είδαν ότι η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε με τη θέση υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να αποδιοργανώσουν το συνέδριο. Όμως δεν τα κατάφεραν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Μετά από αυτό το πετυχημένο Συνέδριο, η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά για τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού και την οικονομική της αυτοτέλεια».

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής επτά σημεία:

 1. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
 2. Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
 3. Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
 4. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται  αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
 5. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
 6. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης αποχώρησης από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
 7. Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.

Αφήστε μια απάντηση