ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: «Έγκλημα το ξεπούλημα της Μαρίνας Αρετσούς»

Για «πολιτική εμπορευματοποίησης των χρήσεων γης υπέρ του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, στην οποία συναινούν όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιπολιτευτικές κορόνες», έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας τα σχέδια για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στη Θεσσαλονίκη και το Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.

Μιλώντας σε εκδήλωση-σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε η Τ.Ο. Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα «Ελεύθεροι χώροι, Υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή Ανάγκη; Η ποιότητα ζωής του λαού στις προτεραιότητες του ΚΚΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας», ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «είναι έγκλημα αυτό που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και αφορά το ξεπούλημα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της Μαρίνας Αρετσούς».

«Για να ξεπεραστούν οι όποιες λαϊκές αντιδράσεις χρησιμοποιείται ένας φιλοπεριβαλλοντικός μανδύας με προδιαγραφές για ορισμένους χώρους πρασίνου, που θα παίζουν το ρόλο του «πράσινου προαύλιου» ανάμεσα σε ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, δίπλα σε περίκλειστες μαρίνες» είπε και προσέθεσε πως «παρά τα παχιά λόγια το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις από τη σκοπιά των σύγχρονων δυνατοτήτων και των λαϊκών αναγκών».

«Το δήθεν «ενιαίο και αδιάσπαστο» παραλιακό μέτωπο, που προπαγανδίζεται είναι ψέμα. Στηρίζεται μόνο στην ύπαρξη μιας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων, η οποία δεν είναι σε όλο το μήκος της κοντά στην παραλία. Αυτό είναι και το φύλλο συκής του εγχειρήματος», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η ζώνη παρέμβασης παρουσιάζει ασυνέχειες κατά μήκος της που αφορούν τη Μαρίνα Αρετσούς, το Στρατοπέδο Κόδρα στην Καλαμαριά, τη Μαρίνα Πυλαίας, το Τεχνολογικού Πάρκου Thess-Intec στην Περαία.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πραγματικός στόχος, του συγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι η διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για την κερδοφόρα διέξοδο κεφαλαίων, μέσω επενδύσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Στις προτάσεις που κατέθεσε σημείωσε ότι η Μαρίνα και η Πλαζ Αρετσούς, το πρώην Στρατοπέδο Κόδρα μπορούν να αποτελούν ελεύθερο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής και όχι πεδίο ανταγωνισμού της κερδοφορίας διαφόρων επενδυτών.

«Προϋπόθεση, όμως, είναι να μην αποτελεί κριτήριο της ανάπτυξης της οικονομίας η κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών, του λαού μας. Μόνο στο στέρεο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης και των μέσων παραγωγής, μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά, επιστημονικά, οι χρήσεις γης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία», τόνισε.

Καταλήγοντας είπε ότι «μόνο με το πρόγραμμα του ΚΚΕ οι κρίσιμες υποδομές που υπάρχουν στην Καλαμαριά μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, με έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης κι αυτός είναι με τη μετατροπή της γης, των λιμανιών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».

 

Αφήστε μια απάντηση