ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Θέμα λίγων ωρών είναι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση μιας νέας εθνικής πολιτικής για την στήριξη των καταναλωτών, η οποία επιταχύνεται από την σφιχτή θηλιά που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη, οι κινητοποιήσεις των πολιτών από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς κλιμακώνονται, και οι αντιδράσεις απέναντι στην ακρίβεια και την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής μεγαλώνουν. Το στίγμα έδωσε άλλωστε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας λέγοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να περιμένουν ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, η ενέργεια αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα προκαλώντας ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης στην Βουλή με την πρόκληση της Αντιπολίτευσης που θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16 Μάϊου. Από τις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση βρίσκεται σε απανωτές συσκέψεις μεταξύ στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα πιθανά σενάρια ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους, των εργαλείων χρηματοδότησης και να ζυγιστούν σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι συσκέψεις αυτές πύκνωσαν τα τελευταία 24ωρα και παρά τις αρχικές πληροφορίες περί ανακοινώσεων τις επόμενες μέρες, χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τα μέτρα «κλείδωσαν» με την κυβέρνηση να επιδιώκει να δώσει τέλος στην σεναριολογία παρουσιάζοντας τον πυρήνα των παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό την κεντρική κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου αναμένεται να δώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός και αύριο να εξειδικευτούν σε όλα τα επίπεδα τα μέτρα από τους αρμόδιους υπουργούς που θα έχουν ορίζοντα τουλάχιστον την περίοδο μέχρι τα τέλη του έτους.

Η διεύρυνση των μέτρων σε περισσότερους καταναλωτές, η συνέχιση των επιδοτήσεων για τον Μάιο και πιθανώς και τον Ιούνιο και το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα εφαρμοστεί συνιστούν τις δύο πιο σημαντικές πτυχές των αλλαγών του νέου σχεδιασμού. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει οριζόντιες ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά χωρίς εξαιρέσεις και όρια κατανάλωσης (π.χ κύρια κατοικία, επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες) και ένα πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά προσαρμοσμένο στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου που θα τεθεί σε εφαρμογή κατά πάσα πιθανότητα από τον Ιούλιο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στα προτεινόμενα μέτρα είναι και η χορήγηση επιδοτήσεων με αναδρομική ισχύ για καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατώρων με εισοδηματικά κριτήρια που έμειναν μέχρι σήμερα εκτός του προστατευτικού πλέγματος. Απώτερος σκοπός του σχεδιασμού είναι να χαμηλώσει τις τιμές σε επίπεδα προ κρίσης και να εξουδετερώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει βάλλει «μπουρλότο» στους λογαριασμούς με κυμαινόμενες ταρίφες.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση