ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά σχολεία μετά τον αγιασμό λόγω κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών..

Με «κλειστά σχολεία» θα αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά, καθώς ήδη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κηρύσσουν «πόλεμο» στο υπουργείο Παιδείας για την πολιτική που ακολουθεί στον χώρο της Παιδείας. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, που θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο να διδάξουν σε ένα τελείως διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, ξεκινούν τη νέα χρονιά με μια 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και κύκλο γενικών συνελεύσεων με εισηγήσεις για τριήμερες ή πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, καθώς η ΔΟΕ θα απευθυνθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας με σκοπό τη συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου. Την παραπάνω απόφαση πήρε το ΔΣ της ΔΟΕ στη διάρκεια της 85ς γενικής συνέλευσης του κλάδου. Συγκεκριμένα ΔΟΕ αποφάσισε:

* Την Τετάρτη 31 Αυγούστου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, «με κυρίαρχα αιτήματα την άμεση πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση – καμία απόλυση αναπληρωτή. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν φέτος στην εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικής αγωγής, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής)».

* Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κύκλο γενικών συνελεύσεων των συλλόγων δασκάλων και νηπιαγωγών σε όλη τη χώρα (και Ολομέλεια Προέδρων) με εισήγηση για απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας με επαναλαμβανόμενη μορφή (3ήμερες – 5ήμερες).

* Παραστάσεις – συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων του κλάδου (ΠΥΣΠΕ) αλλά και στις κοινές συνεδριάσεις ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ «με στόχο να ακυρωθεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και συνολικά των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «η 85η ΓΣ του κλάδου απαντά στην επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται κατ’ εντολή των “θεσμών” (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), αγωνιζόμενη για:

  • Άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το νέο σχολείο.
  • 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
  • Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία.
  • Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
  • Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.
  • Μείωση διδακτικής ύλης.
  • Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές».

Η Ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δεν θα επιτρέψει την «εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, η οποία συνεχίζει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τον νέο τύπο ολοήμερου σχολείου οδηγεί στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών και στη μετακίνηση μόνιμων εκπαιδευτικών καθώς και της εγκυκλίου που την υλοποιεί και των ρυθμίσεων του Ν. 4386/26 για τα νηπιαγωγεία που οδηγούν στο κλείσιμο εκατοντάδων νηπιαγωγείων». Ακόμη, «την επίθεση ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και οποιονδήποτε αιφνιδιασμό για “νέο ενιαίο τύπο νηπιαγωγείου” που ανατρέπει το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου, το μετατρέπει σε φύλαξη, υπονομεύει τον κοινωνικό του ρόλο και αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών».

Αφήστε μια απάντηση