ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Κοινός φορτιστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ΕΕ εργάζεται για να καταστήσει τον φορτιστή type-C το κοινό πρότυπο φόρτισης για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και οι ευρωβουλευτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα. Η ύπαρξη διαφορετικών φορτιστών για διαφορετικές συσκευές ταλαιπωρεί τους καταναλωτές και παράγει τόνους περιττών ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Για να βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων και στο χαμηλότερο κόστος, η ΕΕ θέλει να εισαγάγει έναν κοινό φορτιστή.

Το όραμα ενός κοινού φορτιστή στην ΕΕ έκανε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά για να γίνει πραγματικότητα αφότου η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενός ενιαίου φορτιστή για κινητά τηλέφωνα και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, έξυπνες κάμερες και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, στις 20 Απριλίου.

Διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026
Ο εισηγητής ευρωβουλευτής, Άλεξ Ατζούς Σαλίμπα (Σοσιαλδημοκράτες, Μάλτα) έλαβε συντριπτική πλειοψηφία, με την πρότασή του, από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μια πιο φιλόδοξη έκθεση από την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

«Προτείνουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση, βασιζόμενη στην πρόταση της Επιτροπής, ζητώντας τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026 και βελτιώνοντας τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές με αποκλειστικές ετικέτες. Επεκτείνουμε επίσης το πεδίο εφαρμογής της πρότασης προσθέτοντας περισσότερα προϊόντα, όπως φορητούς υπολογιστές, που θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες», δήλωσε ο Σαλίμπα.

Οι ευρωβουλευτές έχουν προτείνει ορισμένες βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής:

Συμπεριλάβετε περισσότερες συσκευές
Η πρόταση της Επιτροπής καλύπτει κινητά τηλέφωνα, tablet, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, ακουστικά, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να προσθέσουν ηλεκτρονικούς αναγνώστες, φορητούς υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης, πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Απαιτήσεις για ασύρματη φόρτιση
Για να συμβαδίσουν με τις νεότερες τεχνολογίες, οι ευρωβουλευτές προτείνουν στην Επιτροπή να εναρμονίσει τις λύσεις ασύρματης φόρτισης και να ενσωματώσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τις καταλληλότερες τεχνολογίες ή τα σχετικά πρότυπα.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τη νέα συσκευή με φορτιστή
Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι νέες συσκευές δεν χρειάζεται πλέον να πωλούνται με φορτιστή, επομένως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια νέα συσκευή είτε με είτε χωρίς συσκευή φόρτισης. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η προεπιλεγμένη επιλογή να είναι χωρίς φορτιστή, εκτός από την ένδειξη εάν περιλαμβάνεται φορτιστής.

 

 

Αφήστε μια απάντηση