Κοροναϊός: Αγωνία για την Βόρεια Ελλάδα

0

Εντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Αν και η πανδημία γενικότερα στη χώρα εμφανίζει σημεία κάμψης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της Επιτροπής την Πέμπτη, σε ορισμένες περιοχές, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλή, τα κρούσματα δεν υποχωρούν.

Με δεδομένο ότι παρά τα πρόσκαιρα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα του καιρού, το φθινόπωρο πλησιάζει, και οι συνθήκες εξάπλωσης του ιού, λόγω των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, γίνονται πιο ιδανικές, οι επιστήμονες φοβούνται το εκρηκτικό κοκτέιλ που θα δημιουργηθεί και από τη διασπορά στα σχολεία.

Υπάρχουν μάλιστα εφιαλτικές εκτιμήσεις ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Μπροστά στο ενδεχόμενο η ιστορία να επαναληφθεί και μία νέα έξαρση της πανδημίας να εκδηλωθεί στη βόρεια Ελλάδα και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την τρίτη δόση, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων αρχικά. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Επί του παρόντος, κι ενώ οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας εμφανίζονται συγκρατημένοι, η αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι  τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο είναι στραμμένα στα σχολεία καθώς όπως δείχνει η ανάλυση των κρουσμάτων, η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει με ιδιαίτερη ευκολία τα παιδιά και από εκεί η διασπορά στο σπίτι είναι μονόδρομος. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας όχι μόνο πιστεύει ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία θα λάβει διαστάσεις αλλά και πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σε κάθε περίπτωση γονείς που έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους παραμένουν ανήσυχοι εξαιτίας του ότι πολλά παιδιά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή παραμένουν ανεμβολίαστα. Ακόμα και περιπτώσεις οικογενειών που νόσησαν από τον ιό αλλά λήγει η ανοσία τους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Ο καθηγητής Νικος Σύψας υπογράμμισε πως οι γονείς πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. Από τη μια όπως είπε είναι ο κίνδυνος από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και από την άλλη ο κίνδυνος από την λοίμωξη covid.

Στόχος της κυβέρνησης  και των ειδικών, δυο μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού 15 έως 17 ετών είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των εφήβων, έτσι ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των σχολείων και να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

 

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.