ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Κοροναϊός: Εκτός ελέγχου η Θεσσαλονίκη

«Στην Θεσσαλονίκη δεν προσέξαμε»! Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση του Βασίλη Κικίλια στην χτεσινή ενημέρωση πριν εξηγήσει γιατί πλέον η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι εκτός ελέγχου. Ειδικότερα ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι  στο 32%, ενώ χτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στη ημερήσια έκθεσή του την Τρίτη, επιβεβαίωσε 2.384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, με τα περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 588 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη πήρε τα πρωτεία με 652 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι, πλέον, 60.570. Κατά την ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς δεν προσέξαμε» και ενημερώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει στο 32%.

Όπως προειδοποίησε, η διασπορά στην περιοχή είναι τεράστια, κρίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι περίθαλψης. Ζήτησε, δε, από όλους να προβληματιστούν για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό». «Αυτό εξηγεί και το lockdown, αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».

Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών λόγω κοροναϊού έγιναν στα τρία νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Εξαιτίας και των πολλών κρουσμάτων, αλλά και των αυξημένων νοσηλειών αναπτύχθηκαν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες/

Αυτές οι 50 κλίνες θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία. Αναφορικά, με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε κατά την συνέντευξη Τύπου πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο οι 330. Επίσης, ανέφερε για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ της χώρας ότι κυμαίνεται από 35% έως 37%. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 αςθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς» σημείωσε.

 

Αφήστε μια απάντηση