Κοροναϊός: Φόβοι να μετατραπεί το γιορτινό τραπέζι σε εστία υπερμετάδοσης

0

Σε ένα απαιτητικό τεστ με εξισώσεις και παρονομαστές μετατρέπεται το σχέδιο της κυβέρνησης και των ειδικών ώστε τα Χριστούγεννα να μην μετατραπούν σε γιορτή για τον ιό. Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς γνωρίζουν πως ο Ιανουάριος είναι από μόνος του δύσκολος μήνας, εξαιτίας της κορύφωσης της εποχικής γρίπης μετά τις γιορτές. Στη χώρα μας η κορύφωση της εποχικής γρίπης έρχεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που έχουμε.

Όταν λοιπόν αναφέρουν πως αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, θα το πληρώσουμε μετά, δεν το λένε γιατί θέλουν να μας φοβίσουν ή να φανούν σκληροί. Αν το γιορτινό τραπέζι γίνει εστία διασποράς και τα κρούσματα αυξηθούν σε μία περίοδο που αναμένεται αύξηση νοσηρότητας από την γρίπη, τότε η σύγχυση που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση σκέφτεται εκτός από το υγειονομικό σκέλος και το οικονομικό.

Σε περίπτωση δηλαδή που ο επιδημιολογικός χάρτης κοκκινίσει ξανά, τότε θα είναι αδύνατο να γίνει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση να ανοίξει η εστίαση και η αγορά. Πλέον η τήρηση των μέτρων στις γιορτές είναι «αναγκαίο καλό» ώστε να ακολουθήσει ένας μήνας με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα και νεκρούς. Υγειονομικοί και καθηγητές άλλωστε καταδεικνύουν συνεχώς την σημασία της κοινωνικής φούσκας, τονίζοντας πως πρέπει να περάσουμε και τα δύο ρεβεγιόν με τους ίδιους ανθρώπους και να φοράμε μάσκα όσο μπορούμε.

Ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συστάσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Για τον λόγο αυτό οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν την περίοδο των γιορτών, ενώ όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έρθουν και πιο αυστηρά μέτρα, αν τα Χριστούγεννα χαθεί ο έλεγχος. Ενδεχομένως σήμερα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων την περίοδο των γιορτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προκρίνεται έχει δύο σκέλη. Αύξηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ και αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Προκειμένου να συμβεί το δεύτερο ο κ. Πέτσας αποκάλυψε μάλιστα στον ΑΝΤ1 πως η αστυνομία θα ελέγχει όποιον βρίσκεται στον δρόμο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο. Ερωτώμενος για τις περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι κόκκινες περιοχές είναι υπό συνεχής επιτήρηση από τους ειδικούς και πως δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στις γιορτές ένα σκληρότερο lockdown τύπου «Δυτικής Αττικής».

Διευκρίνισε ότι για να πάμε στα τραπέζια των εορτών θα πρέπει να στείλουμε τον κωδικό μετακίνησης «6» ενώ  απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως». Ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι όλα τα χρόνια της κρίσης έπεσε το εισόδημα, καθώς και ότι «η πανδημία ήταν ένα τροχοπέδη κι έτσι πάμε πίσω από την ανάκαμψη», σημείωσε ότι, «το Κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Σχετικά ωστόσο, με τη δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα τα επιδόματα, είπε πως δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής τους και διαβεβαίωσε πως «θα μείνουμε στις ανακοινώσεις της κ.Μιχαηλίδου».

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.