Η έκρηξη των κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνομένων και ο κοροναϊός που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα ήταν οι βασικοί λόγοι που οι ειδικοί πρότειναν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητοστάκη νέα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση. Η χώρα από σήμερα μπαίνει σε μίνι lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας και να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας από μια ανεξέλεγκτη μετάδοση του κοροναϊού.
Ο κοροναϊός και τα νέα μέτρα
Από τις 6 το πρωί και για το σύνολο της επικράτειας ενεργοποιούνται οριζόντια έξι βασικά μέτρα μεταξύ των οποίων η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί και για όλη τη χώρα ισχύει:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους/
2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ, εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
6. Σε όλη τη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης – Σέρρες) μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Οι τρεις ζώνες
Σε τρεις επιδημιολογικές ζώνες χωρίζεται πλέον η Ελλάδα, καθώς μετά την κόκκινη και την κίτρινη, προστέθηκε η γκρι που αφορά στα τοπικά lockdown, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η Μαγνησία.
- Η ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
- Η ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
- Η ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.
Συγκεκριμένα, σε ζώνη επιτήρησης Α εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου Β εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Ωστόσο, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες βρίσκονται στο «γκρι δηλαδή σε αυστηρό lockdawn. Στο «κόκκινο» – αυξημένου κινδύνου βρίσκονται: Αττική, Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Νάξος, Θήρα.
Στο «κίτρινο» – επιτήρησης οι: Φλώρινα, Γρεβενά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Καρπενήσι, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια, όλη η Πελοπόννησος, η Κρήτη τα νησία Ιονίου και τα υπόλοιπα νησιά Αιγαίου.