ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Κοροναϊός: Σε πορεία lockdown η χώρα

Μονόδρομος είναι πλέον τα νέα μέτρα στη χώρα μας μετά τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται τόσο στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων, όσο και στις εισαγωγές των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Το ΕΣΥ πιέζεται σημαντικά τις τελευταίες μέρες, καθώς εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χτες τα 1.547, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι αγγίζουν τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι από κοροναϊό στη χώρα μας παραμένουν πάνω από 100 (συγκεκριμένα 108), ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερες από ποτέ. Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κοροναϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του ιού, αλλά και για να προφυλαχτεί το ΕΣΥ για τον δύσκολο μήνα που έρχεται, πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν συντομότερο.

Τα όπλα στη φαρέτρα τους είναι πολλά και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τόσο στη σημερινή διάσκεψή τους αλλά και στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων από εδώ και στο εξής θα συσκέπτεται καθημερινά, ώστε να παρακολουθεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Κι ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τρίτης, έδωσε μία μικρή γεύση για τα νέα μέτρα που πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες -όπως να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής στα κέντρα εστίασης – στην πραγματικότητα φαίνεται πως τα όπλα των ειδικών είναι πιο αυστηρά και ενδεχομένως περισσότερα, ώστε να ανακοπεί η πορεία του κοροναϊού.

Τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και αρμόδιοι της κυβέρνησης έχουν αποκαλύψει μερικά μέτρα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο όπως έχει πει πολλές φορές και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι τα εξής:

  • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00, προκειμένου οι πολίτες να σταματήσουν εντελώς να κυκλοφορούν τις νυχτερινές ώρες
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη αναμένεται να μπει από στιγμή σε στιγμή στο επίπεδο 4.
  • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές και υπάρχει ακόμη στη λίστα των ειδικών. Έτσι προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, δεν αποκλείεται να τους απαγορευτεί η μετακίνηση.  Ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται σκληροπυρηνικό και δεν είναι από τα πρώτα που εξετάζει η κυβέρνηση.
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και εντός μαγαζιών: Με τη μάσκα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη ακόμη κι αν έγινε καθολική η χρήση της στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να γίνεται χρήση της και στο εσωτερικό των μαγαζιών και κυρίως των café-bar, μιας και στα εστιατόρια είναι αδύνατο. Εκτός αυτού όμως δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια.
  • Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Το συγκεκριμένο μέτρο είναι σχεδόν σίγουρο όσον αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά αντίστροφα για να βρεθεί στο επίπεδο 4 επικινδυνότητας. Ωστόσο τα πράγματα είναι άσχημα επιδημιολογικά και για την Ροδόπη και τη Λάρισα, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μην μπουν σε τοπικό lockdown.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα.
  • Ενίχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί κοιτούν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές.

Κοροναϊός : Σε πορεία lockdown η χώρα – Τα επτά νέα μέτρα που φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων

 

Αφήστε μια απάντηση