ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων 

Ένα… «δεύτερο πακέτο» χαλάρωσης θα εξετάσει την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την ώρα που χτες ανακοινώθηκε η πρώτη άρση μέτρου για τους ανεμβολίαστους, δηλαδή η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο Απρίλιος να είναι ένας μήνας ελευθερίας για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης κατά των παραλλαγών του κοροναϊού.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί θεωρούν πως θα πρέπει να μάθουμε  να ζούμε με τον κοροναϊό, καθώς τα κρούσματα δεν εξαφανίζονται εν μία νυκτί, ενώ όπως τόνισε και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη μετάλλαξη της Covid-19.  Εκτός από τα παραπάνω, οι δύο πλευρές είναι θετικές ως προς την άρση των περισσότερων μέτρων κυρίως επειδή τα δεδομένα δείχνουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται πια παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Επικράτεια και την έξαρση της Όμικρον 2. Οι παραλλαγές δηλαδή δεν προκαλούν βαριά νόσηση στην πλειοψηφία των ασθενών.

Χτες, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε στους ειδικούς ένα σχέδιο άρσης μέτρων κατά της πανδημίας το οποίο προορίζεται να ισχύσει από τον Απρίλιο και να επανεξεταστεί τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ένα πακέτο χαλάρωσης που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και το οποίο θα αξιολογηθεί ξανά σε περίπτωση που υπάρξει πάλι έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση της μάσκας θα αφορά τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους «αυξημένου κινδύνου». Αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις της Επιτροπής, ωστόσο η κυβέρνηση προτείνει να ακολουθηθεί το μέτρο της Γαλλίας, όπου η ευρωπαϊκή χώρα διατήρησε τις μάσκες της στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά στα νοσοκομεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί παντού όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες που πρέπει να το επιδεικνύουν παντού, όσο και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό θα αξιολογηθεί από τους ειδικούς την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση