ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν τελειώνουν με το τρίτο μνημόνιο!!

Σαφές μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ολοκληρωθούν με το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου έστειλε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο. Μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece, που γίνεται στη Νέα Υόρκη, ο Ντ. Κοστέλο επεσήμανε μεν ότι η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «Είναι προφανές ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».

O εκπρόσωπος της ΕΕ στους θεσμούς είπε πάντως ότι το πρόγραμμα έχει επανέλθει σε θετική τροχιά μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τζιαμαρόλι: Συνεχίστε τις μεαρρυθμίσεις
Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι. «Αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM/EFSF, πρόσθεσε ο Τζιαμαριόλι. Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλά, αλλά είναι σε πτωτική τροχιά, σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την αγορά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο εκτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που έχει γίνει στην ιστορία, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με το PSI το 2012.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζιαμαριόλι είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του. «Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί», είπε. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά. Η Ελλάδα, κατέληξε ο Τζιαμαριόλι, πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να εξέλθει με επιτυχία από τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο.

Πηγή: Κοστέλο: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν τελειώνουν με το τρίτο μνημόνιο | iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση