ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην ΕΕ άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης..

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχετικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκροτημένο συνολικό σχέδιο για τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και δυστυχώς, η συνολική αντίδραση της ΕΕ ήταν και παραμένει ελλιπής, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο ζήτημα του προσφυγικού θα δοκιμαστεί η ίδια η έννοια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν επιτρέπεται -και δεν επιτρέπεται κυρίως εμείς, τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, που απαρτίζουμε την οικογένεια του ΕΛΚ- να επιτρέψουμε στις φωνές της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο, γύρω από αυτό το θέμα. Είναι απόλυτη υποχρέωση της ΕΕ να κινηθεί με ταχύτητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

»Είναι, επίσης, υποχρέωση των κρατών μελών να αντιληφθούν ότι η διαχείριση αυτού του ζητήματος ξεπερνάει τα όρια και τις δυνατότητες της μικρής Ελλάδας, Η Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει εκ των πραγμάτων συμμετοχικότητα. Η Ευρώπη οφείλει να δώσει μια συγκροτημένη απάντηση στο προσφυγικό και δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, η ενίσχυση των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, η επιχειρησιακή ικανότητα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και της ακτοφυλακής και η αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2 είναι μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας στη χάραξη επιτέλους μια συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το γεγονός ότι, από την πλευρά της ΕΕ, δεν υλοποιείται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τόνισε πως με την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η κατάσταση στην Ελλάδα φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι, καθώς «βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση». Αναφέρθηκε, ωστόσο, στα προβλήματα που προκλήθηκαν στον τουρισμό σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας ότι έχουν πάθει «ανεπανόρθωτη ζημιά» για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και δεν πρόσφερε την απαραίτητη βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σήκωσαν μόνες τους το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν έγινε καταμερισμός των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε δυσανάλογο βάρος. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή, από τις οποίες κερδισμένος βγαίνει ο λαϊκισμός και χαμένη η κοινωνική συνοχή, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θέτει θέμα διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό από την κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν, τρεις μέρες μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη -ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του αρμόδιου υπουργού και για ζητήματα διαχείρισης- να μην έχουν απαντήσει ο κ. Μουζάλας ή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ή να μην έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον παριστάμενο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη δουλειά που κάνει ως αρμόδιος επίτροπος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τον πληθυσμό και να δοθεί στις περιφέρειες των ευρωπαϊκών χωρών απευθείας πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί στη βάση των αρχών της κοινής ευθύνης και της αλληλεγγύης. Παρουσιάζοντας τους πυλώνες, στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αναφέρθηκε στην εμπέδωση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής, τη διασφάλιση των αρχών της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, την προστασία και διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν, τον διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες που διώκονται και προέρχονται από περιοχές με πόλεμο ή φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι μηδενική η ανοχή και αποφασιστική η αντιμετώπιση όλων των παράνομων δραστηριοτήτων. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση μεμονωμένων ή οργανωμένων πυρήνων τρομοκρατών. Το ΕΛΚ συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα.

Αφήστε μια απάντηση