ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι μεταρρυθμίσεις…

IMF Managing Director Christine Lagarde delivers remarks at a Banque de France panel on financial stability review during the semi-annual meetings of the IMF and the World Bank in Washington, April 21, 2012. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του χρέους είναι βασικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου της G7. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, επεσήμανε, δηλώνοντας παράλληλα σε δημοσιογράφους πως το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε στη σύνοδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, «ο καθένας ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για το Grexit, την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το πώς θα αποφευχθεί το Brexit».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βήματα μπροστά, ωστόσο απαιτείται ακόμη πρόσθετη δουλειά στον τομέα αυτό. Για το θέμα του δημοσίου χρέους επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει με τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας, διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Θέλουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε το χρέος της Ελλάδος να είναι βιώσιμο» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι πλέον το ζήτημα της βιωσιμότητας βρίσκεται στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιον τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του χρέους.

Αφήστε μια απάντηση