Λιγοστό, κουρασμένο αλλά άριστα εκπαιδευμένο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως προκύπτει από την καταγραφή που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ, τα τελευταία επτά χρόνια αποχώρησαν από τα νοσοκομεία συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνο 700 μόνιμοι, 2.000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 υπάλληλοι επικουρικό προσωπικό. Εξ’ αυτών υπάλληλοι νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 1.200. Σε 44.819 οργανικές θέσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων υπηρετούν 29.004, δηλαδή το 35% είναι κενές οργανικές θέσεις.
-«Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, χωρίς να τηρείται το ωράριο εργασίας. Δεν τηρείται σε κανένανοσοκομείο η εργατική Νομοθεσία, ο υπαλληλικός κώδικας, οι κοινοτικές οδηγίες που κυρώθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα στα ωράρια εργασίας που ορίζουν δύο ρεπό την εβδομάδα, μία νύκτα την εβδομάδα, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, χορήγηση κανονικής άδειας 25-30 ημερών κατ’ έτος και χορήγηση των αργιών μέσα στην επόμενη εβδομάδα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, οι νοσηλευτές εργάζονται πολλές φορές ένα μήνα σερί χωρίς ρεπό, ειδικά το καλοκαίρι και τις εορτές για να δοθεί άδεια ή ρεπό, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το 2013.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
- Στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο» Κρήτης χρωστούμενα ρεπό και άδειες είναι 6.000
- Στο Ψ.Ν. Τρίπολης, τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες είναι 11.266
- Στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης 9.400 είναι τα χρωστούμενα ρεπό και το υπόλοιπο των κανονικών αδειών
- Στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου οφείλονται 5.000 ρεπό και 2.000 υπόλοιπο κανονικών αδειών του έτους 2016
- Στο Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο» 7.000 χρωστούμενα ρεπό
- Στο Γ.Ν. Κέρκυρας οφείλονται κανονικές άδειες από το έτος 2014
«Τουλάχιστον 200.000 ημέρες είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες κατ’ έτος. Εάν χορηγηθούν εντός ενός έτους τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες το προσωπικό θα μειωθεί κατά 5.000 για ένα ολόκληρο χρόνο. Οι υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι 7.000 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε θέλουν. Εάν συνταξιοδοτηθούν τα Νοσοκομεία βάζουν λουκέτο», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι 1.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απουσιάζουν σε άδειας μητρότητας (τοκετού – λοχείας) ή ανατροφής παιδιού (πατέρες – μητέρες) και 1.500 νοσηλευτές που εμφανίζονται ως υπηρετούντες στα νοσοκομεία είναι αποσπασμένοι σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών και τις ΥΠΕ.
«Ο μέσος όρος υπηρεσίας των νοσηλευτών είναι 25 έτη και το 15% (4.500) των υπαλλήλων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαθέτει πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών με προβλήματα υγείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν, με μεγάλο κίνδυνο για επιβάρυνση της υγείας τους, αλλά και αυξημένης πιθανότητας λάθους λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Τραυματιοφορείς ηλικιωμένοι 60-65 ετών άνδρες-γυναίκες, τραυματιοφορείς με πιστοποιητικά αναπηρίας άνω του 67% κουβαλάνε καρότσια και φορεία», αναφέρεται στην έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, σε ότι αφορά τις αμοιβές η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 900 ευρώ και του ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού είναι 650 ευρώ, ενώ 15.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας διαθέτουν μεταπτυχιακό ή σπουδάζουν σε πανεπιστήμια.