ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Στο 60% η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων

Νέο χτύπημα στην αγορά καυσίμων έφερε το δεύτερο lockdown. Η καραντίνα και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στον τομέα των καυσίμων (βενζίνης, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο). Μιλώντας στο in.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης ανέφερε ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων για την αντιμετώπιση διάδοσης του κοροναϊού έχει προκαλέσει πτώση των πωλήσεων στα πρατήρια πάνω από 60%. «Είμαστε με το ένα πόδι στο λουκέτο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κιούσης.

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι παραμένουν σταθερές, με το μέσο κόστος της βενζίνης να κυμαίνεται στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι ούτε η προηγούμενη χρονιά (κατά την οποία δεν είχε ακόμη εμφανιστεί η πανδημία) ήταν ευνοϊκή για τον κλάδο.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2019 καταγράφτηκε στασιμότητα στην αγορά καυσίμων με την αξία των πωλήσεων να έχει μειωθεί οριακά κατά 1,1%, σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος αυξήθηκε οριακά από 13.497 σε 13.503 χιλ. μετρικούς τόνους. Οι εταιρείες του κλάδου συνολικά παρουσίασαν για το 2019 οριακή κερδοφορία, μόλις 13,3 εκατ. ευρώ ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια του κλάδου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται γύρω στα 80 λεπτά το λίτρο, από 1,05-1,10 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι την ίδια εποχή. Η ζήτηση παραμένει υποτονική για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά στη μεγάλη αποθεματοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και ο δεύτερος αφορά στις ήπιες καιρικές συνθήκες που ακόμη επικρατούν.

 

Αφήστε μια απάντηση