ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαραντζίδης κατά Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταγέλαστος στην κοινωνία.

Ιδιαίτερα καυστικός για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, εμφανίστηκε ο Νίκος Μαραντζίδης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Δανίκα στο «Πρώτο Θέμα».

Ο καθηγητής και υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου δηλώνει ότι ντρέπεται για την κατάντια του κόμματος και προβλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον για την αριστερά.

«Αυτό που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνέβαινε το τελευταίο ποντιακό σωματείο της Ελλάδας. Στο τελευταίο ποντιακό σωματείο που προκηρύσσει αρχαιρεσίες υπάρχουν διαδικασίες. Εκλέγεται ο πρόεδρος από τα μέλη, ενώ τα μέλη έχουν οριστεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ο πρόεδρος είναι αναμφίβολα μέλος του σωματείου, δεν μπορεί να μην είναι. Και επίσης είναι αδιανόητο να εμφανιστεί μια υποψηφιότητα δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, τις αρχαιρεσίες, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες έχουν εμφανιστεί ένα μήνα πριν. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα από τα βασικά πρωτόκολλα λειτουργίας ενός σοβαρού κόμματος εξουσίας. Και όταν λέμε για τα πρωτόκολλα των κομμάτων εξουσίας, σημαίνει ότι ο ηγέτης έχει μια εμπειρία, έχει μια θεσμική παρουσία, έχει μια καταγραφή στον χώρο, έχει μια παρουσία στους θεσμούς. Το θεωρώ συγκλονιστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκτός Βουλής. Το θεωρώ συγκλονιστικό και το θεωρώ χλεύη προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτό που συνέβη», τόνισε.

Και υπογράμμισε: «Ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία δεν σημαίνει american bar, μπαίνεις, βγαίνεις όποτε θέλεις και μπορεί ο περαστικός να γίνει ιδιοκτήτης του μαγαζιού σε μια νύχτα χωρίς να το καταλάβουμε. Σε κανένα κόμμα στον κόσμο, και με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ -πρέπει ίσως να ψάξουμε τις αφρικανικές χώρες, ίσως να υπάρχουν παραδείγματα-, αλλά πάντως στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες κανένας ηγέτης, και μάλιστα κόμματος εξουσίας, δεν μπορεί να έχει εκλεγεί και να γίνεται μέλος την ημέρα που ψηφίζει για τον εαυτό του. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί στην ιστορία των κομμάτων».

«Πρόκειται για τη γελοιοποίηση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα αρχίσει να ακουμπάει και άλλους πολιτικούς χώρους; Αν είναι το πρώτο, δεν πειράζει. Στο τέλος-τέλος, αν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θύμα για να αποτρέψουμε άλλες τέτοιες εκδοχές μεταπολιτικής στη χώρα μας και τα κόμματα να σοβαρευτούν ως προς τις θεσμικές δικλίδες εκλογής των προέδρων τους, ας γίνει. Να σωθεί τουλάχιστον η δημοκρατία στη χώρα από τη μεταπολιτική».

Ο καθηγητής, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής της καμπάνιας της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι αυτό συνέβη διότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκμεταλλεύτηκε το θυμικό των ψηφοφόρων μετά από δύο άγριες ήττες και τη μαγεία που του προσέφεραν οι μιντιακοί όμιλοι.

Σημείωσε πως «ο Κασσελάκης εκλέχθηκε γιατί υπήρξαν μια σειρά από παθογένειες, προβλήματα λειτουργίας, απουσία δομών, θεσμικών δικλείδων και ύπαρξη τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό. «”Να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, αυτός θα κερδίσει τον Μητσοτάκη”. Ο τυχοδιωκτισμός εδώ είναι ότι βάζεις το κάρο μπροστά στο άλογο. Και αυτό το κάνουν αριστεροί . Αυτός ο απόλυτος τυχοδιωκτισμός οδήγησε όχι μόνο στην εκλογή Κασσελάκη, αλλά και στην καταστροφή που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα».

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Νίκος Μαραντζίδης θεωρεί αδιανόητο ότι δεν θα βρίσκεται στην βουλή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη διότι ο τελευταίος είχε τουλάχιστον μία δεκαετή γνώση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τα όργανα της Ευρώπης ενώ έχει πολιτική πορεία καθώς έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής δύο φορές.

Τέλος ο επικεφαλής της καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα, αφού χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, έκανε προβλέψεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ «θρυμματισμού και εξαέρωσης» καθώς ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία πολιτική πορεία κινδυνεύει να ρίξει το κόμμα στα βράχια. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βρίσκεται και στην τέταρτη θέση.

Αφήστε μια απάντηση