ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαργαρίτης Σχοινάς: “Οι πραγματικοί πολιτικοί έχουν τα μάτια στραμμένα στις επόμενες γενιές. Οι πολιτικάντηδες στις επόμενες εκλογές”

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Φερραίος

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, βέρος Θεσσαλονικιός, έχοντας περάσει από θέσεις κλειδί στις Βρυξέλλες και πλέον εκπρόσωπος της Κομισιόν και του προέδρου Ζαν Κλοντ Γίουνκερ, ήταν επίτιμος καλεσμένος στο 1ο Thessaloniki Summit που πραγματοποιήθηκε στη πόλη μας το οποίο διοργάνωσε ο ΣΒΒΕ και τελούσε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εκεί ο κ. Σχοινάς, κατέθεσε κάποιες σκέψεις σχετικά με τις κρίσεις που ταλανίζουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τη χώρα μας, αλλά και έξι προτάσεις – θέσεις  για την τόνωση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως η Ευρώπη διακατέχεται από μια συνεχόμενη αλληλουχία διαφόρων κρίσεων με κυριότερη το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που δέχτηκε πέρυσι «ίσως και το μεγαλύτερο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, είπε όμως πως «Η Ευρώπη, προοδεύει, μεγαλώνει και μαθαίνει μέσα από τις κρίσεις που περνάει»  για να συνεχίσει δίνοντας ως παράδειγμα το μεταναστευτικό ζήτημα και λέγοντας  πως «πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε μισό hotspot στα νησιά μας και σήμερα μετράμε πάνω από 15».

Στη συνέχεια ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε ως κομβικό το χρονικό σημείο στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα και πως η κυβέρνηση κινείται στη σωστή βάση, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ίσως και να σημάνει επιτέλους ότι η ελληνική οικονομία στο τέλος του χρόνου θα  βρεθεί με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Επιπρόσθετα τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο στην οικονομία, αλλά ακόμη περισσότερο στόχος είναι η συνολική αναμόρφωση του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη και λειτουργική κρατική δομή.

Στο τρίτο και τελευταίο σκέλος της ομιλίας του αναφορικά με την εξωστρέφεια και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «Μακεδόνας της διασποράς» και είπε πως: «αυτή η θέση, μου δίνει μια ευρυγώνια ματιά και παρατηρώ ότι συγκρούονται συχνά, η φιλοδοξία για μια δυναμική, εξωστρεφή Θεσσαλονίκη με τη πιο στατική και συντηρητική αντίληψη των κατοίκων και των φορέων».

Εδώ όπως είπε, υπάρχουν σε αφθονία  τουριστικές και αστικές περιοχές, που συνδυάζουν ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα φυσικό κάλλος, ασφάλεια, ιστορία, πολιτισμό, διασκέδαση, ευρωπαϊκά κανονιστικά πρότυπα και αναμφισβήτητα την ασφάλεια της συναλλαγής, που μόνο η Ευρωζώνη μπορεί να προσφέρει. Τα ανοιχτά σύνορα και η Εγνατία οδός, σε συνδυασμό με όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν στους ανταγωνιστές μας, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σύνορο , σε μια περιοχή «σταυροδρόμι». Μας δίνεται , λοιπόν, η ιστορική ευκαιρία, όλα τα προηγούμενα να τα προλαβαίνουμε ΤΩΡΑ.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται ένα προγραμματισμό, έξι θέσεων μια “magna carta”, που θεωρώ ότι θα συμβάλλουν θετικά για την επίτευξη  των στόχων:

  • Αξιοποίηση του λιμανιού. Πρόκειται για τη Χρυσή Σφαίρα ανάπτυξης της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία. Ένα θέμα το οποίο παραπαίει μεταξύ τοπικών αρχόντων, δογματισμών, τσακωμών, που αναβάλουν τη σημασία αυτής της κίνησης.
  • Ανάπτυξη στα logistics, ενέργεια, υγεία, πληροφορία, design, για όλα τα οποία υπάρχουν πόροι, υπάρχουν δομές στήριξης. Πρέπει να καταλυθούν όμως μηχανισμοί, διοικητικοί και κανονισμοί, οι οποίοι εμποδίζουν αυτούς τους νέους, που θέλουν να μπουν σε αυτές τις δομές.
  • Δεν νοείται επί 15 χρόνια η ζώνη καινοτομίας να είναι μία. Ανάπτυξη στο θέμα της ζώνης καινοτομίας, ακόμη και αν χρειαστεί να αντιγράψουμε τις δομές από άλλες χώρες με επιτυχημένα προγράμματα στο αντικείμενο της καινοτομίας.
  • Βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από Ευρωπαϊκές φόρμες και απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων – επιδοτήσεων
  • Ανάπτυξη- Εξωστρέφεια από την ακαδημαϊκή κοινότητα προς την αγορά εργασίας και όχι μόνο στη τεκμηρίωση των χρόνων σπουδών.
  • Προτείνω λοιπόν μια μεγάλη συμφωνία για το μέλλον της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας στην περιοχή. Μια magna carta, για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη, που θα δεσμεύει σε μέσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα τους φορείς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων , των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, για κοινές προτεραιότητες και δράσεις, που μόνος στόχος τους θα είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Τέλος ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς έκλεισε με μια φράση του Ζαν Κλοντ Γίουνκερ που όπως είπε έχει ενστερνιστεί και τον καλύπτει απόλυτα: «Οι πραγματικοί πολιτικοί έχουν τα μάτια στραμμένα στις επόμενες γενιές. Οι πολιτικάντηδες στις επόμενες εκλογές.»

Αφήστε μια απάντηση