ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα για τις συνθήκες λειτουργίας των 21 λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης

farmers market

Μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των 21 λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η αρχή θα γίνει, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, από τη λαϊκή αγορά της οδού Καυταντζόγλου.  Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, των εποπτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη σύσκεψη διατυπώθηκε από όλους η πρόθεση να αντιμετωπιστούν μια σειρά από επείγοντα προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και συμφωνήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέτρα που, σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστούν στη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή στην οδό Καυταντζόγλου και ακολούθως στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές του Δήμου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
-Να γίνει νέα, πλήρης καταγραφή των πωλητών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά της οδού Καυταντζόγλου.
-Να οριοθετηθούν εκ νέου τα όρια της λαϊκής και να γίνουν οι αναγκαίες διαγραμμίσεις εντός και στα όριά της.
-Να τοποθετηθούν ευκρινείς πινακίδες στην αρχή και το τέλος της λαϊκής.
-Να επαναχωροθετηθούν οι πάγκοι των πωλητών, ανάλογα με τα προς πώληση προϊόντα.
-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει ειδικό μηχάνημα (πρέσα) για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών και των υποπροϊόντων από φελιζόλ, που ρυπαίνουν το χώρο μετά την αποχώρηση των πωλητών.
-Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα φροντίσει για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των μηχανημάτων ψύξης των επαγγελματιών, προκειμένου να περιοριστεί η όχληση των περιοίκων από τη λειτουργία των γεννητριών.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα διαθέσει καλύμματα των πάγκων από ανθεκτικό υλικό σε δύο διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, ώστε να διακρίνονται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές.
-Η Περιφέρεια επίσης θα τοποθετήσει φορητές, χημικές τουαλέτες.
-Οι εκπρόσωποι των πωλητών δεσμεύτηκαν ότι θα επιστήσουν την προσοχή στους συναδέλφους τους για την τήρηση της καθαριότητας γύρω από τους πάγκους τους, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της λαϊκής.
3.Η Τροχαία θα τοποθετεί ειδικές κορδέλες σήμανσης πέριξ του κυκλικού κόμβου, τις ημέρες που πραγματοποιείται η λαϊκή, προκειμένου για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδική συζήτηση έγινε για τους πάγκους των ψαράδων. Συμφωνήθηκε ο επανακαθορισμός του χώρου που θα καταλαμβάνουν εντός της λαϊκής, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παράσχει ρεύμα και νερό, για να μπορέσουν να τηρήσουν τους κανόνες καθαριότητας γύρω από τους χώρους που καταλαμβάνουν οι πάγκοι μετά το πέρας της λαϊκής και να αποφευχθούν τα προβλήματα έντονης δυσοσμίας.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε δραστικά την εικόνα αρχικά της συγκεκριμένης λαϊκής, όσο το δυνατόν συντομότερα, ει δυνατόν και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει παρουσιάσει ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και των 21 λαϊκών αγορών του νομού Θεσσαλονίκης και θα αρχίσει να το υλοποιεί άμεσα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, γιατί επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και ειλικρινή βούληση να συνδράμουν τις προσπάθειες μας για ευταξία, τήρηση των κανόνων υγιεινής, ασφάλειας και βέλτιστης λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών, που σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον και των καταναλωτών και των πωλητών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελος Δερετζής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ομόνοια» Λ. Παυλίδης, η Αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Β. Μεταξιώτου, ο Αστυνόμος της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης Στ. Ρήγας, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ν. Τσοτσόλης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εποπτείας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Δ. Πολυμέρου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αν. Δράκου,o Πρόεδρος του Σωματείου «Μακεδονία» Γ. Χρυσαφίδης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Σ. Μανουτζοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση