ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μιχάλης Γεράνης: “Έχουμε πολύ δουλειά για να φτάσουμε τους στόχους στην διαχείριση των απορριμάτων”..

Για την βράβευση του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ  (ΦΟΔΣΑ)  Κεντρικής Μακεδονίας από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά ζητήματα, μίλησε στη EURO Τηλεόραση και στην εκπομπή « Ο Συμπαραστάτης του Δημότη», ο Πρόεδρος τους φορέα κ. Μιχάλης Γεράνης.
 

H τοπική αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης τα τελευταία δυο χρόνια από την ανάληψη νέων καθηκόντων, τι γεύση σας αφήνει;
Είναι αλήθεια ότι με το σχέδιο Καλλικράτης και την συνένωση των δήμων, υπήρξαν προβλήματα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου δείξανε οι αυτοδιοικητικοί ότι μπορούν να προσπερνούνται με πολύ δουλειά από το εργατικό δυναμικό να δώσουμε λύσεις στι τοπικές κοινωνίες. Η συζήτηση που άνοιξε τώρα θα έχει να κάνει με κάποιες αλλαγές στον Καλλικράτη και βεβαίως έγινε διάλογος και τα συμπεράσματα από το θεματικό συνέδριο του Βόλου, που επίκειται του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης αρχές δεκεμβρίου της ΚΕΔΕ. Σίγουρα και λόγω της κατάστασης της χώρας, η αυτοδιοίκηση δίνει μεγάλο αγώνα για να ανταπεξέλθει. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δείξουμε έργο παρ΄ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.. Υπάρχει λοιπόν ένας προβληματισμός. Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ με το ΥΠΕΞ βρίσκονται σε διαρκή διάλογο, ώστε να μην πειραχθούν άλλο οι πόροι της αυτοδιοίκησης, γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε δει να μειώνονται σημαντικά. Η αυτοδιοίκηση έχει βάλει πλάτη σε πολλά θέματα, όπως το προσφυγικό και καλώς κάνει και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα με τις μικρές οικονομικές δυνάμεις μας.

 

Έρευνα του ινστιτούτου της αυτοδιοίκησης στο Βόλο, έδειξε τους δείκτες ως αντιμετωπίζουν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την τοπική αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα από την φορολογία των χωρών δίνουν το 20%-25% στους δήμους. Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Μπορεί να δουλέψει αυτή η κατάσταση;
Όπως είπατε τα νούμερα στις άλλες Ευρωπαικές χώρες είναι υψηλά, ενώ σε εμάς χαμηλά. Η διεκδίκηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπό την επιτροπία, καταλαβαίνεται ότι είναι δύσκολη. Το καταλαβαίνουν και οι συμπολίτες μας ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα. Το τελευταίο τρένο για την αυτοδιοίκηση είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που ήδη έχουν ανοίξει και προσπαθούν όλοι οι δήμοι, μέσω των μελετών και των σχεδιασμών να υποβάλλουν προτάσεις, ώστε να γίνουν κάποιες υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Από εκεί και πέρα αυτό που μαστίζει την χώρα είναι η ανεργία και οι δήμοι προσπαθούν μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, με μερική απασχόληση , να δώσουν ελπίδα και βοήθεια. Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ενωμένοι. Είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ξέρουμε τι συμβαίνει στις οικογένειες και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.

 

Σας τίμησαν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλή του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και σας βράβευσε και η Ευρωπαική Ένωση με βραβείο σε αυτόν τον τομέα. Πείτε μας για αυτή τη βράβευση.
Και εγώ προσωπικά και όλο το διοικητικό συμβούλιο, είμαστε χαρούμενοι, γιατί χρειαζόμαστε τέτοιες ευχάριστες παρενθέσεις, για να μας δίνουν κουράγιο να ανταπεξέλθουμε. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης, σε όλο το έμψυχο προσωπικό. Στην αρχή όταν εφαρμόσαμε την νομοθεσία για τη συγχώνευση τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά με σκληρή δουλειά έρχονται τα αποτελέσματα. Έχουμε πολύ δουλειά για να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε ως χώρα, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων. Θέλουμε από την Κεντρική Μακεδονία να δώσουμε το μήνυμα. Είμαστε πολύ πίσω από άλλες χώρες , κάνουμε όμως  σημαντικά βήματα μπροστά  και θέλουμε να προλάβουμε όλες τις καταστάσεις, και να μην ξαναδούμε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο βραβεία.

 

Ποια ήταν τα κριτήρια που είχαν βάλει για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Ένας περιφερειακός φορέας μετά την συγχώνευση πρέπει να είναι λειτουργικός. Κάναμε σχεδόν τρία χρόνια να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και ακόμα έχουμε ελλείψεις. Οι παράλληλες δράσεις όμως για να επικοινωνήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες είναι για να προχωρήσουμε σε αλλαγή στάσης ζωής απέναντι στα απορρίμματα, σε αλλαγή κουλτούρας και παιδείας. Όλες αυτές τις δράσεις τις κάνει ο φορέας και πιάνουν τόπο. Έχουμε κάνει δουλειά στα μικρά παιδιά και σε όλες τις ηλικίες, για να γίνονται οι κινήσεις αυτές αυτοματοποιημένες. Γιατί όσο καινούργια η τεχνολογία και ο μηχανολογικός εξοπλισμός υπάρχει, πρέπει σε εμάς τους ίδιους να γίνει βίωμα, να είμαστε υπεύθυνοι για το περιβάλλον, μέσω της ανακύκλωσης της επαναχρησιμοποίησης, με στόχο την μείωση του όγκου των απορριμάτων.

 

Πείτε μου κάποια στοιχεία για τις δράσεις. Πως μπορεί αν ενημερωθεί ένα σχολείο, να επικοινωνήσει μαζί σας;
Είναι γνωστός ο φορέας. Πολλά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζονται μαζί μας και εμείς στέλνουμε εξιδικευμένο προσωπικό και βλέπουμε σημαντικά αποτελέσματα. Βλέπουμε πολλούς δασκάλους να ασχολούνται ενεργά. Επίσης κάνουμε δράσεις σε σημεία που μαζεύουν κόσμο. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα βήματα της ανακύκλωσης. Αλλάζει και η νομοθεσία της ανακύκλωσης με στόχο να πιάσουμε τον διεθνή υψηλό πήχη. Πιστεύω θα πάμε πολύ γρήγορα.

 

Τώρα πλέον οι κάδοι απορριμάτων θα είναι χρωματιστοί, δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τη διαλογή από το σπίτι. Θα μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να τα καταφέρει, που έχει μάθει αλλιώς;
Εγώ πιστεύω ναι. Θα δοθούν τα μέσα από εμάς και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Ο κόσμος είναι έτοιμος με το μαστίγιο και το καρότο, ότι αυτός που ρυπαίνει θα πληρώνει.. Θα δοθούν από εμάς κίνητρα, όπως το όσα λιγότερα απορρίμματα παράγει ο πολίτης, τόσα λιγότερα τέλη θα πληρώνει. Θα έρθουν αυτά τα συστήματα. Οι συμπολίτες μας έχουν τη διάθεση.

 

Ο περιφερειακός σχεδιασμός;
Το σχέδιο του περιφερειακού σχεδιασμού στις 3 Νοεμβρίου, περνάει από το περιφερειακό συμβούλιο, ψηφίζεται και περίπου στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι σε εκκίνηση. Και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις μελέτες μας για να γίνουν τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού.

 

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός;
Περιγράφει το μεταβατικό στάδιο έως την ολοκληρωμένη διαχείριση. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει κάποιες μικρές επεκτάσεις ΧΥΤΑ, μαζί με τις αναβαθμίσεις των βιολογικών, ώστε να φτάσουμε στο οριστικό, που περιλαμβάνει εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Προβλέπει δυο εργοστάσια ένα στη δυτική Θεσσαλονίκη και ένα στην ανατολική. Δεν πρέπει να βλέπουμε δυσκολίες στις καινούργιες τεχνολογίες, υπάρχει έλεγχος. Για παράδειγμα υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν τα απορρίμματα για ενέργεια. Μπορούμε να έχουμε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον με οικονομικό όφελος.

 

Στον περιφερειακό σχεδιασμό , αλλάζει κάτι στις περιφερειακές ενώσεις; Τι πρέπει να κάνει κάθε δήμος;
Όχι απλά περιγράφονται οι δομές. Πρέπει να κάνει αυτά που προβλέπει ο ΕΣΔΑ, για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμάτων. Οι υπερτοπικές δράσεις, που ανήκουν σε εμάς περιγράφουν μέσα και για τις λειτουργίες της κομποστοποίησης. Π.χ τα πράσινα σημεία.

 

Στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης θα έρχονται όλα τα απορρίμματα της κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη θα γίνεται η τελική διαλογή;
Θα έρχονται κάποιες χιλιάδες τόνων. Θα μας δείξει η τεχνολογία τι θα παράγουμε από τα υπολείμματα. Μπορεί να παράγουμε δευτερογενές καύσιμο. Θα παρουσιαστεί μελέτη βιωσιμότητας και του οικονομικού κόστους. Θα παρουσιαστεί σε όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και θα επιλέξουμε την τεχνολογία.

 

Μέσα σε όλο αυτό το σχεδιασμό, δώστε μου την εξέλιξη για το ΣΜΑ Ευκαρπίας και  το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.
Είμαι στην ευχάριστη θέση για το πολύπαθο έργο του μεταφόρτωσης του Β.Δ τομέα Θεσσαλονίκης, να ανακοινώσω ότι αρχές του χρόνου θα λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης. Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο. Για τη Μαυροράχη είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια αστοχία, η οποία αποκαταστάθηκε. Είμαστε σε καλό δρόμο. Σήμερα λειτουργεί κανονικά. Δεν έχει μεγάλο χρόνο ζωής. Περίπου 6-7 χρόνια ακόμα. Μετά θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ, που θα πηγαίνουν τα υπολείμματα αδρανοποιημένων υλικών.

 

Η Μαυροράχη δηλαδή θα είναι παρελθόν;
Στη Μαυροράχη υπάρχουν τέσσερα κύτταρα. Θα ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις των κυττάρων. Όταν γίνει ΧΥΤΥ σημαίνει ότι μεγαλώνει ο χρόνος ζωής της. Η δυτική μονάδα θα χρησιμοποιεί  ως ΧΥΤΥ τη Μαυροράχη και η ανατολική μονάδα τη ΧΥΤΥ  της Τρίγλια.

 

Πείτε μου για τα περιβαλλοντικά πάρκα
Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και στη Θέρμη και στο Δερβένη. Χιλιάδες μαθητές, σχολεία, γίνονται μαθήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ευαισθητοποίησης, πάντα από το έμψυχο δυναμικό του φορέα και μου δίνεται η δυνατότητα να ευχαριστήσω το προσωπικό , γιατί κάνουν δουλειά με μεράκι και διάθεση. Επίσης τα πάρκα είναι και χώροι αναψυχής.

 

Πιστεύετε ότι ο Έλληνας όσον αφορά το περιβάλλον έχει παιδεία; Έχει κάνει βήματα;
Έχει κάνει βήματα. Μέσα στη κρίση αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, που κάναμε προ κρίσης. Εγώ πιστεύω πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον. Απορρίμματα ίσον πόροι και πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε σωστά.

Αφήστε μια απάντηση