ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Αχταρμάς το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ»

Στην ανάδειξη της πρότασης που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για την διακυβέρνηση της χώρας ως την μοναδική προοπτική σταθερότητας και του μόνου ρεαλιστικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Με στόχο την επίτευξη ενός ποσοστού που θα εξασφαλίζει «μία καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και θα καθιστά σαφές ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός θα κρατήσουν το τιμόνι της χώρας», το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώνει την στρατηγική των τελευταίων 15 ημερών βάζοντας στο τραπέζι ένα κεντρικό δίλημμα: «Μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση ή ένα ετερόκλητο σχήμα οι εταίροι του οποίου αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;». Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης», αυτήν που έχει καταθέσει ο ίδιος διότι από την άλλη πλευρά, όπως λέει «υπάρχει μόνο η απόλυτη σύγχυση».

Μιλώντας στο δελτίο του Star χαρακτήρισε το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης «αχταρμά» αναδεικνύοντας τους καυγάδες μεταξύ των πιθανών εταίρων του σχήματος αυτού και την αδυναμία να συμφωνήσουν σε βασικές αρχές. «Ο ένας λέει «όχι» στον άλλον, ο άλλος λέει «ναι υπό προϋποθέσεις, κατεβάζω μία φόρμουλα», ο ένας λέει «να μου κοπεί το χέρι αλλά εδώ πέρα είμαι…», λέω για τον κ. Βαρουφάκη, «…έχω και ένα πρόγραμμα “Δήμητρα” να…πώς το λένε», είπε περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κυρίων Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική «ένα προβληματικό σύστημα».

Ο πρωθυπουργός αντιτάσσει «μία σταθερή, μονοκομματική, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική κυβέρνηση».  Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να αποδεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο «που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» και διευκρινίζει ότι μιλά για αξιοποίηση στελεχών στην κυβέρνηση του, εφόσον εξασφαλίσει αυτοδυναμία, χωρίς να κοιτά την κομματική τους προέλευση.

Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019 και στον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ καθώς σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του έχει αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά και δεν επιθυμεί την αστάθεια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει ενισχύσει τα ποσοστά του και καταγράφει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αποτρέψει τον συνασπισμό των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης για να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ηττημένων ή να συμπράξουν ενόψει της πιθανής δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Απαιτείται, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ΝΔ να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό που δεν θα επιτρέπει να υλοποιηθούν τέτοια σενάρια.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν τυχαία τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Star για τον κ. Ανδρουλάκη. Παίρνοντας εγκαίρως θέση σε ένα πιθανό “blame game” την επομένη των εκλογών για το ποιος θα έχει την ευθύνη αν η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ θα βγαίνουν οι αριθμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε δύο θέματα. Πρώτον, μίλησε για «εμμονή» του κ. Ανδρουλάκη μαζί του, καθώς όπως είπε «επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η Νέα Δημοκρατία», μετατρέποντας έτσι την πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπική.

Και δεύτερον, μίλησε για μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη το οποίο «δεν θέλει την αλλαγή του άρθρου 16, δεν συμφωνεί με την αξιολόγηση και έχει καταψηφίσει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες» και συμπλήρωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα έναν ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό». Με την τοποθέτηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε για τις προθέσεις του, παρότι, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την συνταγματική επιταγή και θα πάρει την διερευνητική εντολή.

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση