ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κατά την άφιξή του αναφερόμενος στην τραγωδία από το σεισμό σε Τουρκία και Συρία επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί συντονισμένη βοήθεια από την ΕΕ στην Τουρκία.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές απώλειες μετά το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών με παροχή βοήθειας για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων, αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε για την Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως με το φράχτη στον Έβρο.Θα συζητήσουμε και θέμα ανταγωνιστικότητας για την πράσινη μετάβαση», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ ομάδες διάσωσης απ’ όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία και συνεχίζουν την προσπάθεια να ανασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους από τα ερείπια των κτιρίων που ισοπέδωσαν οι φονικοί σεισμοί.

Αλλά για πόσο διάστημα μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι; Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά από ένα πλήγμα του Εγκέλαδου. Μετά απ’ αυτό το χρονικό όριο λιγοστεύουν οι ελπίδες καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κάθε μέρα που περνά, λένε ειδικοί στο Associated Press.

Πολλοί εγκλωβισμένοι είναι βαριά τραυματισμένοι ή θαμμένοι κάτω από τόνους μπάζων ή βράχων. Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, και τον αέρα για να ανασάνουν, όπως και οι καιρικές συνθήκες είναι κρίσιμοι παράγοντες. Το δριμύ ψύχος και οι χιονοπτώσεις στην Τουρκία και τη Συρία έχουν εγείρει σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από το μηδέν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση