ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον Τσίπρα: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα τις χάσετε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ για την ακρίβεια τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Ήρθατε να μας πείτε ότι σβήσατε τη φωτιά που εσείς βάλατε. Να ξέρουμε ποιες είναι κρίσεις παγκόσμιες και ποιες προκαλούνται από τις δικές μας εθνικές αστοχίες και επιλογές. Να ξεκινήσουμε με τον ΕΝΦΙΑ, είπε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, που ζητά διαρκώς εκλογές το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας. Έχουμε πόλεμο σήμερα, κ. Τσίπρα, και ζητάτε να γίνουν εκλογές, γνωρίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση για 2- 3 μήνες. Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση; Είμαστε σε πόλεμο και εσείς ζητάτε εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα σας βάλει στα έδρανα που είστε και σήμερα».

Σχετικά με τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Βλέπω ότι έχετε μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές, κ. Τσίπρα, θα γίνουν στο τέλος τα τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Αλλά αφού εσείς θεωρείτε ότι θα είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος; Σας επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει».

«Και κάτι τελευταίο, κ. Τσίπρα: Σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές. Είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν οι φωνές αυτές προέρχονται από ένα κόμμα που έταξε πολλά στους πάντες, για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες. Τα έχετε ξαναπεί αυτά, κ. Τσίπρα, και δοκιμαστήκατε στην πράξη. Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν -όπως σας το έχω πει πολλές φορές- όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές, γιατί δεν θα γίνουν και γιατί, όταν γίνουν, θα τις χάσετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη δευτερολογία του και απαντώντας στο αίτημα να οδηγηθεί η χώρα άμεσα στις κάλπες, είπε: «Πρέπει να καταλάβετε κάτι, κ. Τσίπρα. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση -λέω διπλή, γιατί είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική- φέρει τη δική σας ευθύνη. Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες. Τη στρατηγική αυτή υπηρετεί ο εκλογικός νόμος που φέραμε. Η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά έχει ενσωματώσει ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα. Με αυτή την ευρύτερη συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε, εφόσον μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο λαός και μετά τις επόμενες εκλογές. Εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας».

«Πάψτε να επαναφέρετε στο δημόσιο λόγο τα επιχειρήματα των αγανακτισμένων. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς είστε ο ίδιος. Τα ”φέρτε πίσω τα κλεμμένα” και η καλλιέργεια του μύθου ότι υπάρχουν καρτέλ, αυτό είναι χυδαίος λαϊκισμός. Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι η αύξηση της χοντρικής του αερίου. Σχετίζεται με την ουκρανική κρίση. Εκεί δεν είναι το πρόβλημα; Και όταν λέτε να βάλουμε πλαφόν; Υπάρχουν μαγικές λύσεις; Σταματήστε τη συζήτηση με τα υπερκέρδη, αφού θα τα φορολογήσουμε όταν μάθουμε πόσα είναι. Μένω άφωνος με την άγνοιά σας και την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε μια κατάσταση και το τι πραγματικά συμβαίνει. Η χώρα χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα πολιτική σταθερότητα και όχι εφήμερους πολιτικούς πειραματισμούς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι πολίτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα καταλάβουν ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Και αν δεν το πιστεύατε και εσείς δεν θα το υπερψηφίζατε. Είχατε γράψει μία ομιλία και με κατηγορήσατε για υπερκέρδη, ενώ εγώ σας είπα ότι θα τα φορολογήσουμε. Προσαρμόστε την ομιλία σας. Θα μας δώσει η ΡΑΕ τι ισχύει και τότε θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς, χρησιμοποιήσατε το μηχανισμό που σας έδωσε το Σύνταγμα και σύρατε μαζί με τη Χρυσή Αυγή τη χώρα στις εκλογές. Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Είπατε πως θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, εσείς είπατε πως θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς τοποθετήσατε υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, το asset σας, εσείς φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εσείς προκαλέσατε το δημοψήφισμα, εσείς φέρατε το 3ο Μνημόνιο και εμείς στηρίξαμε για να μην καταστραφεί η χώρα».

 

Αφήστε μια απάντηση