Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας

0

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την επιθετική πολιτική του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα «προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Αντιπαραβάλλοντας την στάση της ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός είπε ότι «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα. Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων. Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφορούν μόνο στην ενίσχυση των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες.

Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν:

1) Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που όπως είπε «ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν».

2) Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. «Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά.

3) Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Εξασφαλίζονται, νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς., νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

4) Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης, προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες.

5) Ενεργοποιείται η Αμυντική Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Όπως ανακοίνωσε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Τόνισε, δε ότι, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Παράλληλα, αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

6) Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Για τον σκοπό αυτό σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.