Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Η θετική γνωμοδότηση των δικαστών στο αμερικανικό αίτημα ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Προηγήθηκε -την περασμένη Παρασκευή- δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία εξετάστηκε το συγκεκριμένο αίτημα, ενώ το δικαστήριο είχε διακόψει τη διαδικασία ενόψει της διάσκεψης, προκειμένου να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την απόφασή του.
Υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής βάσει διεθνούς εντάλματος, τάχθηκε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας. Oι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά. Ο εκζητούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του χρεώνουν οι Αμερικανοί, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, που τον ζητούν για να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του. Ο 38χρονος έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της παραπάνω απόφασης στον ‘Αρειο Πάγο, ενώ παραμένει υπό κράτηση.
Το χρονικό της υπόθεσης
O 38χρονος Ρώσος, συνελήφθη στη Χαλκιδική τον περασμένο Ιούλιο, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ που τον καταζητούσαν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin. Ο Ρώσος διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Αμέσως μετά τη σύλληψή του δήλωσε έκπληκτος για αυτή, και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές. Αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Για την υπόθεση ρωτήθηκε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης άλλης υπόθεσης της Αστυνομίας, δηλώνοντας τα εξής: «Ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι Αρχές των ΗΠΑ, για τη σύλληψη καταζητούμενου -υπηκόου Ρωσίας- για εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Αμερική. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη ενώ έκανε τις διακοπές του», είχε δηλώσει στο πλαίσιο παρουσίασης της υπόθεσης ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 38χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων. Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ