ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Βαρύτατες κατηγορίες για τους 9 Αιγύπτιους διακινητές

Χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν οι 9 συλληφθέντες Αιγύπτιοι διακινητές, ηλικίας 20 έως 40 ετών, στην Εισαγγελία Καλαμάτας, στους οποίους αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Οι συλληφθέντες (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων, ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα (19/6). Οκτώ από αυτούς κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Οι διακινητές -τους οποίους υπέδειξαν άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σκάφος που βυθίστηκε- κατηγορούνται μεταξύ άλλων για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά) που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Την ίδια ώρα, σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται λόγος για 568 αγνοούμενους. Οι εκτιμήσεις για 568 αγνοούμενους προκύπτουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλεμπόρων. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

 

Αφήστε μια απάντηση