ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Ναι» στην αναθεώρηση Συντάγματος, «όχι» στους τακτικισμούς…

Για τη ΝΔ, η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και όσες προηγηθούν ή ακολουθήσουν με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι παρά κινήσεις τακτικισμού από την πλευρά του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια νέα πολιτική ατζέντα και να ξεφύγει από την πίεση της προβληματικής κυβερνητικής διαχείρισης. Σύμφωνα με Τα Νέα, στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να καλύψει μια θέση στο ντεκόρ που στήνει η κυβέρνηση.

«Οι θέσεις και οι απόψεις μου είναι ήδη γνωστές, τόσο για το Σύνταγμα, όσο και για τον εκλογικό νόμο» φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο δείπνο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρωθυπουργικό πλάνο και την επίσπευση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα δύο ζητήματα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανταποκρίνεται στην πρόσκληση Τσίπρα και θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας μια θεσμική συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, για τις οποίες είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις στην παρούσα και στην επόμενη Βουλή.

Το μήνυμα είναι ότι για την αναθεώρηση του Συντάγματος η αξιωματική αντιπολίτευση θα πάρει θέση στο πολιτικό τραπέζι και θα συζητήσει διεξοδικά και χωρίς κρυφή ατζέντα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την προκαταρκτική συνάντηση της Πέμπτης δεν θα προσπαθήσει να αναδείξει τις διαφωνίες, αλλά να χαρτογραφήσει εκείνα τα σημεία αλλαγών για τα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφωνίες που αφορούν σημαντικά ζητήματα, όπως τη λειτουργία των κρατικών πανεπιστημίων, μπορούν να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Πέμπτη χωρίς συνομιλητή απέναντί του και εάν επιμείνει στο ζήτημα αυτό, τότε η συζήτηση θα εξαντληθεί σε έναν πρωθυπουργικό μονόλογο.

Ο εκλογικός νόμος βρίσκεται εκτός του πεδίου των συνταγματικών αλλαγών και ένα νέο σχέδιο μπορεί να εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Συνεπώς, η πρόσκληση για μια συζήτηση κορυφής μόνον ως προσπάθεια παγίδευσης της αντιπολίτευσης μπορεί να εκληφθεί, προκειμένου να στηθούν εμπόδια στον δρόμο της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.

Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι οι 200 ψήφοι στη Βουλή για άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου δεν θα βρεθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και διαμηνύουν ότι «ο Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο νόμο που κέρδισε δύο φορές». Οι ενστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, αλλά και με την ανησυχία για «ιταλοποίηση» του πολιτικού σκηνικού και μια συνακόλουθη αδυναμία για τη συγκρότηση ισχυρών κυβερνητικών σχημάτων με επαρκή χρονικό ορίζοντα.

Αφήστε μια απάντηση