Κι όμως, μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών ειδήσεων που τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα κάποια μέσα επικοινωνίας, υπάρχουν και πολλές ειδήσεις από κυβερνητικές πρωτοβουλίες που μόνο αισιοδοξία και χαμόγελα μπορούν να χαρίσουν.. Τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν!!! Στο Πλατύ Ημαθίας και στην ακριτική Ορεστιάδα άναψαν τα φουγάρα!!
Από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η παραλαβή και επεξεργασία τεύτλων για τη λειτουργία του εργοστασίου Πλατέος . Το ζαχαρουργείο Πλατέος βρίσκεται στο 42ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας. Κατασκευάσθηκε το 1961 σε ιδιόκτητο γήπεδο εκτάσεως 700 στρεμμάτων από την Ιταλική εταιρεία “REGGIANE”, και λειτούργησε το 1962 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα.
Είναι το μοναδικό, από άποψη δυναμικότητας, εργοστάσιο της Εταιρείας. Κατεργάζεται τεύτλα από την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τα έτη 1968 – 1972 με σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας έφθασε τους 6.000 τόνους/24ωρο και με νέα αύξηση της δυναμικότητας από το 1978 πέτυχε σήμερα ονοματική δυναμικότητα επεξεργασίας τεύτλων 8.000 τόνων/24ωρο με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη 100.000 τόνους/έτος. Σήμερα οι τευτλοκαλλιεργητές που δίνουν το προϊόν τους είναι 4.500 αυτή τη στιγμή, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν του χρόνου τους 8000.. Υπολογίζεται ότι όταν βρεθεί το 2018 σε πλήρη ανάπτυξη η βιομηχανία, περίπου 25.000 άνθρωποι θα μπορούν να βιοπορίζονται από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης.
Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Την ελπίδα του ότι “του χρόνου θα είμαστε καλύτερα και στη συνέχεια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα περάσει και στην κερδοφορία” τόνισε στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» στην EURO Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας και στον Βασίλη Σαρρηγιαννίδη, ο επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος.
“Ακολουθώντας τις επιταγές της κυβέρνησης, εφαρμόζουμε με ακρίβεια και συνέπεια το σχέδιο της πιστώτριας τράπεζας για τη διάσωση και ανάπτυξη της εταιρείας και ελπίζω ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτερα και στη συνέχεια η ΕΒΖ θα περάσει και στην κερδοφορία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρώσσιος.
Αφού επανέλαβε ότι το 2017 αναμένεται να σπαρούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τεύτλα, έναντι των 57.000 στρεμμάτων φέτος, λόγω και της αύξησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα 70 ευρώ/στρέμμα, έναντι των 52 ευρώ/στρέμμα που είναι σήμερα.
Ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, ενώ φέτος θα προσληφθεί, μέσω ΑΣΕΠ, εποχικό προσωπικό 800 ατόμων, το 2017 συνεπεία της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, της επέκτασης των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, αλλά και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου στις Σέρρες, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 1500. “Και δεν μιλάμε για ένα αισιόδοξο νούμερο, αλλά για ρεαλιστικό”, επισήμανε ο κ. Ρώσσιος..
Ακόμη ο πρόεδρος της Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφέρθηκε στην πρόθεση της διοίκηση της ΕΒΖ να αξιοποιήσει τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του αρμόδιου υπουργείου, “για να πετύχουμε -εκτός των άλλων- και σε ενεργειακή αναβάθμιση των εργοστασίων της ΕΒΖ, που συνάδει και σε οικονομικό όφελος”.
Η ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Άκρως αποκαλυπτικά αλλά και συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε στην εκπομπή ο κ. Ρώσσιος σχετικά με την έρευνα που έγινε στην Βιομηχανία Ζάχαρης για τις προηγούμενες διοικήσεις.. Ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες της φαίνεται ότι προκάλεσαν την ζημιά το διάστημα 2007-2015, η οποία υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ. Η έρευνα όπως είπε διενεργήθηκε με εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ.
Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι αξιολογώντας τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας έρευνας, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε κακουργηματική δίωξη εναντίον επτά στελεχών της ΕΒΖ εκείνης της περιόδου, όπως επίσης εναντίον τριών επιχειρηματιών που κατά το ίδιο διάστημα είχαν συναλλαγές με την βιομηχανία. Ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ.
Για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι πρόεδροι τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ.
Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρίες παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ – σύμφωνα με την αναφορά – προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση. Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό και με βάση το οποίο αυτός παρήγγειλε τη δίωξη γίνεται λόγος για ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα των τριών ελεγχόμενων εταιριών. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., ενώ από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.
ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Τη διαβεβαίωση ότι το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες δεν προβλέπεται να κλείσει το 2017, αν σπαρθούν με τεύτλα οι προβλεπόμενες εκτάσεις, έδωσε στην εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» στην EURO Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιοςενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για επιμήκυνση της λειτουργίας της μονάδας.
Χαρακτηριστικά κ. Ρώσσιος ανέφερε πως «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί, αντίθετα μάλιστα, το 2017 η μονάδα θα λειτουργήσει.. Υπάρχουν είπε και άλλα σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, που θα οδηγήσουν και σε επιμήκυνση της λειτουργίας του εργοστασίου στις Σέρρες». Φέτος σπάρθηκαν στις Σέρρες 7.000 στρέμματα με τεύτλα, με την παραγωγή να υπολογίζεται στους 45.000 τόνους.
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ!!
Η τοπική κοινωνία δέχτηκε με χαμόγελα το νέο της επαναλειτουργίας του εργοστασίου μιας και ορισμένοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά έστω και για λίγες ημέρες. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που έχουν μια ελπίδα ότι θα συνεχίσει την λειτουργία του και οι 40 μόνιμοι προφανώς δεν φτάνουν. Οι αγρότες επίσης δέχτηκαν το νέο με χαρά μιας και παράγουν ένα πολύ καλό αρχικό προϊόν το οποίο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται ανταγωνιστικό. Το εργοστάσιο ήταν κλειστό για 1 χρόνο από το 2014 και έκλεισε με μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης σύμφωνα με την οποία τα 3 εργοστάσια που υπάρχουν στην Ελλάδα, στο Πλατύ Ημαθείας, στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα ήταν περιττά. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα και ότι όλα τα ζαχαρότευτλα και των Σερρών και της Ορεστιάδας να μεταφέρονται στο εργοστάσιο στο Πλατύ..
Όπως τονίζει όμως ο Παράσχος Παρασχούδης αλλάζουν τα πράγματα “γιατί αντιλαμβάνονται κάποιοι και σωστά ότι το εργοστάσιο στην περιοχή της Ορεστιάδος έχει να προσφέρει και καλό θα ήταν να κάνουν ότι μπορούν για να λειτουργήσει, να δουλέψει κόσμος στην περιοχή και να προσφέρει όσα έχει να προσφέρει κι ακόμα περισσότερα στο μέλλον μακάρι”. Στην Ορεστιάδα η ημερήσια παραγωγή είναι περίπου 700 τόνοι ζάχαρης το 24ωρο. Θα διαρκέσει βέβαια για 15 μέρες μιας και η παραγωγή των αγροτών φέτος υπέστη μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες, μιας και δεν μπόρεσαν καλλιεργήσουν την άνοιξη με αποτέλεσμα η παραχθείσα ποσότητα να είναι περιορισμένη. Όπως επεσήμανε ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης, η λειτουργία του εργοστασίου όπως και η αγροτική παραγωγή είναι εποχιακά ζητήματα. “Απλά τις πολύ καλές μέρες λειτουργούσε και 120 μέρες τον χρόνο” μας είπε χαρακτηριστικά. Στο εργοστάσιο εργάζονται 40 μόνιμοι και 100 περίπου εργαζόμενοι με σύμβαση 4 μηνών και 140 με σύμβαση 15 ημερών.