ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής 

Νέα «όπλα» με αιχμή του δόρατος τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση σχεδιάζοντας παράλληλα νέες παρεμβάσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και στον τρόπο φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Με την περιστολή της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται ότι στερεί από τα κρατικά ταμεία 8-10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Τα μέτρα
Εκτός από τη διασύνδεση ταμειακών – POS και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στους φοροελέγχους, στο πακέτο των παρεμβάσεων για την περιστολή της φοροδιαφυγής εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιληφθούν και τα εξής μέτρα:

  1. Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και στους συντελεστές φορολόγησης. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
  2. POS παντού. Σχεδιάζεται η υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
  3. Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενα από τα μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
  4. Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  5. Απλοποιημένο τιμολόγιο. Μείωση του ύψους του απλοποιημένου τιμολογίου από τα 100 στα 50 ευρώ.
  6. Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Σε πραγματικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.).
  7. Νέα κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
  8. «Αppodixi». Ενα από τα σενάρια προβλέπει τη θέσπιση ειδικής φορο-έκπτωσης με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.
  9. «Κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων κωδικών που αφορούν τα έσοδα και έξοδα όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία myDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
  10. Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση