ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

Με τις πρόσφατες αλλαγές, έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, δίνεται η δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς συντάξεις αφού έχει μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος απονομής.

Με την νέα νομοθετική ρύθμιση όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να εργαστούν επιβαρύνονται μόνο με ένα 10%, επί του μισθού που λαμβάνουν. Μέχρι πρότινος, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δέχονταν παρακράτηση ίση με το 30% της σύνταξής τους.

Η αποδοχή του μέτρου φαίνεται από το γεγονός ότι από τους περίπου 35.000 εργαζόμενους συνταξιούχους το νούμερο έχει αυξηθεί σε 100.000 με τις εκτιμήσειςνα κάνουν λόγο για πάνω από 150.000 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εκτός όμως από την τσέπη των συνταξιούχων, η νέα ρύθμιση γεμίζει και τα ταμεία του ΕΦΚΑ, αφού περιορίζει την αδήλωτη εργασία και αναμένεται να επιφέρει πάνω από 200 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όταν αργότερα αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή θα επανυπολογίζεται και θα είναι προσαυξημένη. Με την νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη και με οφειλές ως 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ για τους αγρότες, ορίζοντας ότι για το επιπλέον ποσό η παρακράτηση θα είναι στο 60% της σύνταξης και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα για 60 δόσεις.

Σημειώνεται ότι πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούσαν πάνω από 20.000 ευρώ ή αγρότες που όφειλαν πάνω από 6.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ, θα έπρεπε, για να λάβουν τη σύνταξη, να καταβάλουν το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ μέσα σε 2 μήνες.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο ασφαλισμένος πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ
  • να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του,
  • να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης,
  • οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης
Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν επίσης να υπαχθούν στις ρυθμίσεις. Σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει ήδη απορριφθεί λόγω οφειλών, απαιτείται επανυποβολή της για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Εν τω μεταξύ, οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν στις 21.100 τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο το πρώτο τρίμηνο φέτος, υποβλήθηκαν περισσότερες από 51.500 αιτήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν λιγότερες από 49.000. Συνολικά, το 2024 οι εκτμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερες από 200.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, ο μέσος χρόνος απονομής συντάξεων έχει πέσει σε μόλις 2 μήνες από 18 παλαιότερα. Η προσπάθεια του ΕΦΚΑ έχει μετατοπιστεί για να εισάγει αυτοματοποιήσεις και στις επικουρικές συντάξεις και στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε πρόσφατα και ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά εξισώνει τις προϋποθέσεις απονομής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (στην 15ετια), ο οποίος επιτραχύνει την διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση