Καταργεί όλους τους τύπους ολοήμερου σχολείου και αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) το υπουργείο Παιδείας και δημιουργεί νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά. Συνεπώς τα όποια επιπλέον μαθήματα προστέθηκαν (πληροφορική κ.λπ.) αφαιρούνται με ό,τι συνεπάγεται και για τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων αυτών. Έτσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από την επόμενη χρονιά όλα τα δημοτικά σχολεία θα τελειώνουν το πρόγραμμά τους στη 13:15 το μεσημέρι. Εάν και εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους, θα μπορούν να μείνουν σε ολοήμερο πρόγραμμα ως τις 16:00 το μεσημέρι.
Παράλληλα, θα εφαρμοσθεί ενιαίο πρόγραμμα κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από τετραθέσια και πάνω (περίπου 3.555 σχολικές μονάδες). Όπως τονίζεται, η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση. Το υπουργείο χαρακτηρίζει δε «ψευδή» την καταγγελία ότι «προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από τετραθέσια και κάτω».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:
* Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και θα γίνει με αναπροσαρμογή των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1.337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2.218 σχολικές μονάδες). Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο (13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.
* Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική, πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν όλοι οι τύποι ολοήμερου σχολείου και αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) και να δημιουργηθεί νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο από την επόμενη σχολική χρονιά.
Σε δηλώσεις του στα Νέα, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπράτης υποστηρίζει πως με την απόφαση του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη «μειώνονται οι ώρες κατά 5 την εβδομάδα σε κάθε τμήμα, καταργείται η πρωινή ζώνη -άλλες 5 ώρες την εβδομάδα- και το υποχρεωτικό πρόγραμμα αρχίζει 8.10 και τελειώνει 13.15. Έτσι σε ένα δωδεκαθέσιο σχολείο μειώνονται οι ώρες κατά 65 την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε περίπου 3 εκπαιδευτικούς λιγότερους.
Σημειώνει, επίσης, ότι η απόφαση αυτή -μαζί με τη ρύθμιση του άρθρου 35 για τα νηπιαγωγεία καθώς και τη διάταξη για τα τμήματα ένταξης- θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την έξοδο του χρόνου στην ανεργία 4.000 και πλέον αναπληρωτών που εργάζονται φέτος. «Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση κι ο υπουργός Παιδείας θα μειώσουν δραστικά του χρόνου τις πιστώσεις για αναπληρωτές» επισημαίνει. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης δηλώνει πως η απόφαση Φίλη που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς μελέτη και διάλογο, προκαλεί σφαγή αναπληρωτών. Μόνο στα Χανιά, ο Πετράκης μέτρησε ότι του χρόνου θα μείνουν εκτός 77 εκπαιδευτικοί.
«Ο υπουργός Παιδείας, επειδή γνωρίζει ότι τα κενά θα είναι χιλιάδες τη νέα σχολική χρονιά, αντί να κάνει ενέργειες για να τα καλύψει, κουτσουρεύει το πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου! Έτσι θα καμαρώνει πως καταπολέμησε τα κενά!» λέει. Επίσης, τονίζει ότι όπου λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα ουσιαστικά θα πρόκειται για «πάρκινγκ παιδιών», αφού προβλέπεται ότι κάθε σύλλογος θα κάνει ό,τι θέλει, ενώ αν δεν υπάρχουν ειδικότητες θα αναλαμβάνει ο δάσκαλος και «συνεπώς ελάχιστα σχολεία θα κάνουν Εικαστικά και Θεατρολογία κ.λπ.».