ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο επίδομα θέρμανσης: Διπλάσιο ποσό σε νέους δικαιούχους

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται  δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το κονδύλι που θα διατεθεί για το νέο επίδομα θέρμανσης ανεβαίνει φέτος στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν τη σεζόν 2021-2022 και θα μοιραστεί σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων. Μάλιστα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Έκπτωση στην τιμή πώλησης
Εκτός από το επίδομα θέρμανσης, όλοι όσοι παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2022 και μετά θα το αγοράσουν με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο. Η κυβέρνηση για να σβήσει μέρος της φωτιάς που έχει ανάψει στα νοικοκυριά η ενεργειακή ακρίβεια θα επιδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία με 20 λεπτά το λίτρο ποσό που με το ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 25 λεπτά το λίτρο.  Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα μπαίνει τέλος στην επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης ενώ η πρόσθετη επιδότηση για το φυσικό αέριο τα μέτρα στήριξης θα αποφασισθούν αργότερα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Χρονοδιάγραμμα, κριτήρια και δικαιούχοι
Ειδικότερα  από τις διευκρινήσεις του οικονομικού επιτελείου για το χρονοδιάγραμμα, τα κριτήρια, και τους δικαιούχους του νέου κυβερνητικού πακέτου για την αναχαίτιση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση προκύπτουν τα εξής:

  1. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά που θα καταβληθούν έως το τέλος του έτους όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.
  2. Οι πλέον «κερδισμένοι» είναι όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

«Δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

  1. Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος για κάθε δικαιούχο αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Πηγή: ΟΤ

 

Αφήστε μια απάντηση