ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κινηματογράφος γιορτάζει στην Θεσσαλονίκη

Με την ταινία «The Fabelmans», την πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, ξεκίνησε το ταξίδι του το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου, με την αυλαία να πέφτει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με την ταινία «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ, που κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Στη διάρκεια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» στην πλ. Αριστοτέλους, «Σταύρος Τορνές», «Τζον Κασσαβέτης», «Φρίντα Λιάππα» και «Τόνια Μαρκετάκη» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και «Μακεδονικόν», στο κέντρο της πόλης, 93 ταινίες ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr και θα απονεμηθούν 32 βραβεία.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν, για να παρουσιάσει την καινούργια του ταινία, «Το χρυσάφι του Ρήνου», αλλά και η Σαρλότ Γκενσμπούρ, με τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς.

Το 63ο ΦΚΘ φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά βραβεία. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν 11 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, στο τμήμα «Γνωρίστε τους γείτονες» θα προβληθούν 10 ταινίες, ανάμεσά τους δύο ελληνικές, δύο ελληνικές συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, το οποίο αποτελείται από 11 ταινίες.

Ελληνικές ταινίες στο ΦΚΘ
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 15 από αυτές σε πρώτη προβολή. Έξι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα.

Δύο ελληνικές ταινίες παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors»: το «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Παράλληλα, ακόμη δύο ελληνικές ταινίες συναντούμε και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward. Πρόκειται για την ταινία «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει, επίσης, spotlight σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά, και τη Μαρία Γαβαλά στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Νεφέλη. Πρόκειται για τη δίγλωσση έκδοση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο «Αγγελόπουλος για πάντα» και τον καθιερωμένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης.

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020, του προγράμματος MEDIA και χορηγών.

 

Αφήστε μια απάντηση